ABA Someș-Tisa: Intervenții pentru diminuarea efectelor inundațiilor

ABA Someș-Tisa intervine pentru diminuarea efectelor inundațiilor din județul Bistrița-Năsăud

În acest moment este în vigoare Atenționarea hidrologică de cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 16 mai 2019, ora 10.00 – 16 mai 2019, ora 22.00, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj.

COD GALBEN

Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitaţiilor în curs și prognozate, se vor produce  în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, județul Maramureș, Someșul Mare, județul Bistrița-Năsăud, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni  și Niraj, judeţele Harghita, Mureș.

Având în vedere evoluția evenimentelor hidrologice înregistrate, personalul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează cursurile de apă din arealul administrat. Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa a coordonat în teren intervențiile pentru diminuarea efectelor inundațiilor, din noaptea trecută. Au fost mobilizate echipe de intervenție, imediat ce au fost înregistrate fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 15 mai 2019. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate.

La această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos și Dipșa, la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu, la Domnești și la Șintereag (cota este în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură) și Someșul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură. 

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa