ABAST: Intervenții la Negrilești

Intervenții în comuna Negrilești din județul Bistrița-Năsăud

Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de ore au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă din județul Bistrița-Năsăud.

În seara zilei de 9 iunie 2020 au fost mobilizate în comuna Negrilești, unde au  fost inundate terenuri, gospodării, drumuri comunale precum și portiuni din drumul județean, echipe mixte din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud și Cluj, precum și reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență. În cursul serii și al nopții, acestea au intervenit pentru deblocarea secțiunilor de scurgere în zona podurilor și scoaterea apei din gospodării.

În momentul actual, echipele mixte continuă intervenția pentru deblocarea torenților, cu două excavatoare (unul pe roți și unul pe șenile) și pentru evacuarea apei din beciuri, cu opt motopompe și una de mare capacitate. De asemenea, sunt pregătiți 200 de saci cu nisip, care vor fi folosiți pentru protejarea localității Breaza. Intervențiile sunt coordonate în teren de către directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, Adrian-Liviu Mureșan, directorul tehnic Ioana Diaconescu și directorul SGA Bistrița-Năsăud, Teodor Hășmășan.

Astăzi, până la ora 15.00, este în vigoare Atenționarea hidrologică pentru fenomene imediate – COD GALBEN emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile  depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazin superior, Șieu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, județul Bistriţa-Năsăud. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul superior al râului Bistrița (afluent al râului Șieu).

Specialiștii ABA Someș-Tisa sunt în teren pentru a monitoriza evoluția evenimentelor și pentru continuarea intervențiilor. Solicităm populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa