Acțiune de igienizare

Asociația România ECO a realizat o acțiune de igienizare a Criptei de la Chiraleș

Pe data de 23 septembrie se marchează, în toată lumea, Ziua Internațională a Curățeniei, fapt pentru care Asociația România ECO a decis organizarea unei acțiuni de igienizare la Cripta de la Chiraleș, unde vizitatorii nedoriți lasă în urma lor gunoaie de toate felurile.

Poate puțin știu informații despre acest loc. Guvernatorii Transilvaniei au fost musafiri ai familiei Bethlen la Castelul din Chiraleș și au lăsat pe peretele criptei efigii sculptate cu numele lor, în semn de respect. Detalii despre valoarea ei culturală și turistică găsiți pe pagina Alianței pentru Patrimoniul Transilvan și pe blog.

“Nu marcăm doar o mișcare internațională pentru curățenie, pe parcursul lunii septembrie, ci și Zilele Europene ale Patrimoniului cu evenimente și activități desfășurate în 50 de țări, sărbătorind în același timp istoria și diversitatea noastră comună. Convenția Faro (2005) afirmă importanța accesului „la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valorilor de către fiecare comunitate cu patrimoniul cultural cu care se identifică”.

Cele două momente, Ziua Europeană a curățeniei și Zilele Europene ale Patrimoniului se suprapun temporal în acest an, și așa a apărut decizia de a organiza acest eveniment la Cripta Conților Bethlen de la Chiraleș. Această acțiune este atât despre ecologie cât și despre istorie, despre trecut și viitor, dar și despre două valori importante care se degradează tot mai mult în ultimul timp, mediul înconjurător și patrimoniul cultural.

Ecologia poate reprezenta pentru unii un termen prea complicat însă dacă încercăm să simplificăm lucrurile putem spune că natura este casa noastră, a tuturor. Dacă facem eforturi ca să ne menținem casa locuibilă, așa ar trebui să facem și cu natura. Așa că îndemnul nostru pentru bistrițeni este: Haideți măcar să menținem această curățenie!

Facem un apel și către Primăria Lechința să monteze niște coșuri de gunoi în zonă, pentru că lumea chiar nu are unde să arunce deșeurile. Locul este vizitat și am văzut asta din numărul mare de peturi și doze de aluminiu.