Acțiune la Liceul Lechința

Educație pentru o societate sănătoasă, la Liceul Tehnologic Lechința

”Uniunea Europeană în școli” este una dintre preocupările noii generații EUROPE DIRECT și se adresează cadrelor didactice, elevilor în vârstă de peste 12 ani și studenților. În acest context, Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud – parte a noii rețele la nivel European – își îndreaptă atenția, în mod special, spre școlile din mediul rural al județului Bistrița-Năsăud, ce au un acces mai redus la informare și activități de acest gen, precum și spre mediul universitar. O primă acțiune din această serie a fost organizată la data de 2 iunie 2021, la Liceul Tehnologic Lechința, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Protejarea mediului înconjurător, promovarea utilizării sustenabile a resurselor, crearea cadrului pentru asigurarea unui mod de viață sănătos și sigur pentru generațiile din prezent și cele care urmează reprezintă priorități ale Uniunii Europene – lider la nivel global în politicile de mediu și de combatere a schimbărilor climatice. ”Din această perspectivă, avem motive să fim plini de speranță legat de ceea ce poate să facă Uniunea Europeană cu lucrurile care ne-au amenințat și ne amenință încă” (prof. Cornel Ban – Copenhagen Business School).

Înțelegerea cauzelor ce au condus la schimbările climatice, a viziuniilor și dorințelor legate de Europa verde, a modului în care putem contribui la un viitor sigur al planetei noastre, motivarea de a acționa pentru a depăși actuala criză, cât și pentru a ne proteja propriile comunități în fața problemelor de mediu și sanitare ce pot amenința dezvoltarea durabilă au fost subiecte de discuție cu dascălii și elevii Liceul Tehnologic Lechința. Sesiunea interactivă „Educație pentru o societate sănătoasă” a fost organizată de EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Clubul Rotary Bistrița Nosa și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Pe agenda întâlnirii s-au aflat teme precum: Uniunea Europeană – oboective și valori, obiectivele și bunele practici incluse în Pactul Ecologic European (European Green Deal), oportunități de implicare a tinerilor în initiative menite să contribuie la conturarea Europei, cum ar fi instrumentul ”Future EU”, activități inovative din domeniul protejării mediului, spre exemplu Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021, activități de pregătire a acestora pentru a răspunde corect situațiilor diverse ce pot afecta negativ sănătatea publică din comunitatea lor.

Participanții ne-au transmis îngrijorările lor legate de viitorul planetei și dorința lor de a se implica mai mult în sprijinirea activă a inițiativelor europene, legate de protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Centrul de informare EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud este găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană a Asociației Comunelor din România. Parte a rețelei EUROPE DIRECT, gestionată de Comisia Europeană și Reprezentanța în România, Centrul urmărește dezvoltarea unui dialog constructiv și constant cu cetățenii, pentru a-i încuraja pe aceștia să participe activ la viața democratică europeană.