AJOFM: Sprijin pentru angajatori

Începând cu a doua jumătate a lunii septembrie 2020, angajatorii pot accesa platforma aici.gov.ro în vederea aplicării pentru sprijinul financiar prevăzut la Art. 6 din OUG nr. 132/2020 – achiziționare de bunuri pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă.

Documentele necesare angajatorilor pentru obținerea acestui sprijin financiar au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 1376/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 832/10.09.2020. Acestea se vor descărca din platforma aici.gov.ro, vor fi completate în format “PDF inteligent”, încărcate și transmise Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa – Năsăud prin intermediul acestei platforme.

Pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.

Suma prevăzută se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de şomaj, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.

Măsura adoptată nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate și nici   angajatorilor care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Pentru reluarea activităților economice a agentilor economici, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa – Năsăud implementează de câteva luni, următoarele măsuri de sprijin  :

• Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic – Până la această dată AJOFM BN a plătit cu titlu de indemnizaţie angajatorilor solicitanţi suma de 56.749.209 lei pentru somajul tehnic. AJOFM BN  va continua plata pentru acesta măsură privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată;

• Stimularea reluării activităților economice și a ocupării – Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea AJOFM BN acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Până la această dată AJOFM BN a platit suma de 21.027.639 lei, în condiţiile OUG 92/2020;

• Acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, în condiţiile Legii 19/2020, pentru AJOFM BN a plătit suma de 1.454.423 lei;

Otilia Râpan

Director Executiv