APM: Colectare ulei uzat

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în colaborare cu SC Alpin Recycling SRL Satu Mare a demarat în cursul anului 2016 o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populația din Municipiul Bistrița prin amenajarea a două puncte de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate, puncte amplasate în Piaţa Decebal și Independenței Nord. Pe parcursul perioadei celor trei ani, a fost colectată o cantitate de aproape 1000 litri ulei uzat generat de populaţia municipiului Bistriţa.

În cursul zilei de 15.11.2019 containerul tip IBC de capacitate 1100 litri din Piaţa Independenței Nord a fost ridicat de către firma TKM OIL GROUP SRL Bacău, iar în urma  filtrării va fi trimis în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic), în afara tării.

Cetățenii au avut posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării. Fiecare container fiind dotat cu pâlnie, astfel încât cetățenii să poată goli uşor flacoanele cu ulei în containere.

Acestă campanie va continua şi va avea ca scop principal încurajarea cetățenilor Bistriței să colecteze o cantitate cât mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător.

Este important de știut faptul ca un litru de ulei alimentar uzat, care este aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi odată ajuns în resursele naturale de apă , uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât și persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual și să-l predea agenților economici autorizati care se ocupă de valorificarea acestui tip de deșeu, aceștia având obligativitatea eliberării, in conformitate cu legislația în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu.

Director executiv

Sever Ioan ROMAN