APM: Curățăm România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează în perioada 4 aprilie – 4 mai 2022 Campania Națională “Curățăm România” , campanie care se  adresează tutoror cetățenilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toată țara și se desfășoară sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Pe lângă autoritățile administrative teritoriale, în campanie sunt implicate:

  • Instituția Prefectului
  • Consilii Județene
  • Agențiile  pentru Protecția Mediului
  • Garda Națională de Mediu
  • Apele Române
  • Inspectoratele  Școlare
  • Romsilva

Ce se propune în Campania Natională “Curațăm România” ?

– schimbarea  percepției și atitudinii instituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor;

– responsabilizarea și implicarea active a tuturor partenerilor campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și predarea acestora;

– oferirea unui model de bună practică și  familiarizarea elevilor, și nu în ultimul rând toți cetătenii, cu modalitățile de colectare, predare și valorificare a deșeurilor, atât la nivel local, cât și național.

Cum se va desfășura Campania:

– campania se adresează tuturor cetățenilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toată țara;

 -se va face curățenie în case, curți, pe drumuri și șosele, în păduri, pe cursuri de ape;

-partenerii vor identifica locurile unde se vor desfășura acțiunile de igienizare și vor asigura predarea deșeurilor acolo unde le este locul.

Ce se colectează ?

-Plastic

-Metal

-Sticlă

-Electrocasnice vechi

-Anvelope

-Diverse vechituri.

Campania se derulează cu sprijinul Asociației Comunelor din Romania (ACoR), Asociației Orașelor din România (AOR), Asociației Municipiilor din România (AMR), dar și prin implicarea Companiilor Naționale – CNAIR, CFR și a instituțiilor din subordinea/coordonarea MMAP – AFM, ANAR, RNP-Romsilva, GNM, ANPM, ARBDD.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sprijină financiar autoritățile administrativ teritoriale, printr-un program derulat de Administrația Fondului de Mediu, cu sume cuprinse între 3000 si 30000 de lei, în funcție de numărul de locuitori, sume cu care pot deconta partial cheltuielile din cadrul acestei campanii.  

Informații suplimentare privind acest program de finanțare pot fi găsite la adresa  https://www.afm.ro/curatam_romania.php.

Director Executiv, Sever Ioan  ROMAN