Atenție la tren!

În această dimineață, polițiștii acționează la nivel național, în sistem integrat, pentru reducerea victimizării prin accidente produse în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Acțiunile de astăzi urmăresc conștientizarea în special a conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun și consecințele deosebit de grave pe care le pot avea evenimentele rutiere de acest gen. În acest scop, în județul Bistrița-Năsăud, au fost mobilizați 36 de polițiști de la Transporturi, Rutieră și Ordine Publică, care efectuează controale în zona mai multor treceri la nivel cu calea ferată, fără bariere, din județ.

Totodată, polițiștii Biroului Județean de Transporturi Bistrița-Năsăud efectuează verificări pentru identificarea tuturor trecerilor de cale ferate semnalizate doar cu indicatoare rutiere unde se impune montarea mijloacelor de semnalizare automate, respectiv semafoare sau bariere.

Reamintim faptul că legislația în vigoare prevede următoarele obligații ale conducătorului auto:

  • La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
  • Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;

b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

c) întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.