Bibliotecă școlară la Viile Tecii

Bibliotecă școlară inaugurată la Viile Tecii de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” în parteneriat cu Clubul Rotary Bistrița-Nosa și Interact Bistrița-Nosa

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Clubul Rotary Nosa-Bistrița și organizația de voluntariat Interact Bistrița-Nosa au inaugurat joi, 4 aprilie 2019, o bibliotecă școlară la Viile Tecii, beneficiari fiind elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Viile Tecii. Amenajată într-una dintre sălile de clasă, noua bibliotecă școlară dispune de peste 1.100 de volume, cu titluri din literatura română și literatura universală. Cărțile au fost obținute din donații, iar rafturile pentru cărți au fost donate de Clubul Rotary-Nosa.

Directorul BJGCBN, Ioan Pintea: „Înființarea acestei biblioteci este atât un gest cultural, cât și unul educativ. Am ales această zi pentru inaugurarea ei, pentru că Biblioteca Județeană „George Coșbuc” are un parteneriat foarte bun cu Ambasada Statelor Unite ale Americii de la București, care derulează astăzi o acțiune cu voluntari în toată țara și care se numește <<4/4 pentru prieteni>>, în care ne-au implicat și pe noi. Această mică, dar foarte bogată bibliotecă este dotată cu cărți adecvate pentru voi, pentru colegii voștri, dar și pentru profesori”. Ioan Pintea a felicitat-o în mod special pe eleva Cristiana Lăcătuș, din clasa a IV-a, pe care Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a premiat-o în cursul lunii decembrie 2018, la finalul proiectului de încurajare a lecturii în rândul elevilor de etnie romă. Din partea BJGCBN s-a ocupat de organizare Florin Săsărman, iar de  amenajarea rafturilor, bibliotecarele Gabriela Molnar și Isabela Andronesi.

Jumătate din numărul cărților de pe rafturile noii biblioteci școlare din Viile Tecii au fost adunate de membrii Clubului Rotary-Nosa și Interact Bistrița-Nosa, iar inițiativa i-a aparținut lui Puiu Greere. „Dacă veți citi, dacă veți învăța, veți putea face foarte mult pentru țara aceasta, care are nevoie ca de oxigen de voi, de voi toți! Și veți face foarte mult, dacă veți fi foarte buni, iar cărțile acestea o să vă ajute să faceți aceasta cu bucurie” s-a adresat el elevilor din Viile Tecii. La eveniment au participat și președintele Rotary-Nosa, Nicolae Bârlea, viitoarea președintă, Sabina Ioja și Cristian Țuțuruga.

Liceanul Cezar Moise, membru al Interact Bistrița-Nosa, a fost foarte familiar cu elevii de gimnaziu: „Eu și colegii mei de la Interact, care am adunat o parte dintre aceste cărți, vi le încredințăm și vă rugăm să aveți grijă de ele. Să nu credeți că noi le-am citit chiar pe toate, dar voi citiți-le, pentru că o să vă facă bine!”, i-a încredințat el pe aceștia.

Aprecieri pentru înființarea bibliotecii de la Școala Gimnazială Viile Tecii au fost făcute și de Margareta Pop, bibliotecară în cadrul Casei Corpului Didactic Bistrița și de profesoara coordonatoare a Școlii Gimnaziale Viile Tecii, Cristina Ceteraș. „Eu cu elevii din clasa a V-a avem un opțional, în care fiecare elev primește o carte, o dată la două săptămâni, iar când aduc cartea,  ei povestesc în fața clasei ceea ce au citit. Este minunat faptul că acum avem o bibliotecă, ne va fi de folos, ne va ajuta foarte mult și vă mulțumim foarte mult pentru ea!” a spus prof. Cristina Ceteraș. De înființarea noii biblioteci din școala lor s-au bucurat și elevii din Viile Tecii: „Cred că biblioteca aceasta este un lucru incredibil, chiar dacă școala este una micuță, cu puțini elevi. Așa, copiii vor putea să învețe mai multe lucruri și să le pună în practică”, ne-a spus Alex, din clasa a V-a.

În anul 2019, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a sprijinit înființarea unei biblioteci și în Școala primară de la Valea Tureacului.

www.bjbn.ro