Bilanț Anticorupție

Analiza principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate de Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud în anul 2021

În cursul anului 2021, activitatea Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, din cadrul Direcției Generale Anticorupție s-a desfășurat pe trei domenii, respectiv investigații, cercetare penală și prevenire. Polițiștii anticorupție ai serviciului au competența legală să efectueze atât activități de prevenire și investigare, cât și acte de cercetare penală dispuse de procurori din cadrul unităților de parchet, privind infracțiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare, comise de personalul Ministerului Afacerilor Interne ori alte persoane.

În domeniul preventiv, în perioada de referință, au fost organizate şi desfăşurate la nivelul structurilor M.A.I. cu reprezentare la nivelul județului Bistrița-Năsăud, un număr de 79 activităţi de prevenire (40 activități de instruire şi 39 activități de informare), la care au participat un număr de 852 cadre M.A.I., ocazie cu care au fost dezbătute interactiv aspecte ale problematicii profesionale. Din totalul de 852 de cadre participante, 223 au fost cu funcţii de conducere, iar 629 cu funcţii de execuţie.

Ofițerii serviciului au organizat și desfășurat un număr de 4 activități de educație pentru promovarea integrității, din care 3 activități în colaborare cu alte instituții (două activități la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud și una la Poliția Locală a municipiului Bistrița) la care au participat un număr de 38 persoane, o activitate preventivă realizată în colaborare cu fundația Hanns-Seidel, la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din orașul Sângeorz-Băi, la care au participat un număr de 90 tineri cu vârste cuprinse între 14-20 de ani. De asemenea, la nivelul Direcției Generale Anticorupție a fost organizată Campania națională „M.A.I. etic, M.A.I. integru” pentru promovarea integrității funcționarilor M.A.I., dar și în scopul conștientizării personalului M.A.I. și a cetățenilor cu privire la consecințele implicării în fapte de corupție și importanța semnalării acestora, context în care au fost desfășurate un număr de  16 activități preventive, atât cu funcționari din cadrul M.A.I. (12 activități) cât și cu funcționari din cadrul altor instituții publice și cetățeni (4 activități). Cu ocazia acestor activități au fost prezentate datele de contact ale Direcției Generale Anticorupție și ale Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, precum și modalitățile de sesizare a faptelor de corupție comise de către funcționarii M.A.I. și nu numai. Totodată a fost promovat și sistemul Call-center anticorupție 0800.806.806, prin intermediul căruia cetățenii pot sesiza comiterea unor fapte de corupție.

 În cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (P.O.C.A.) a fost depusă, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud o cerere de finanțare pentru proiectul cu titlul „Conștientizare, formare, responsabilizare pentru prevenirea corupției”. În cadrul acestui proiect Direcția Generală Anticorupție prin Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud are calitate de partener.

Tot în cursul acestui an, Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud a efectuat demersuri în vederea încheierii unei Convenții de parteneriat în domeniul prevenirii corupției, între Direcția Generală Anticorupție și Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud. Drept urmare, în luna noiembrie 2021, Convenția a fost semnată de către cele două părți, aceasta fiind încheiată pentru o perioadă de 24 de luni.

În timpul programului stabilit pentru audiențe, la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud au fost primite un număr de 9 persoane iar în afara programului de audiențe au fost consiliate 21 de persoane.

În anul 2021, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş au fost înregistrate și soluționate un număr de 29 pețiții și 11 apeluriîn sistemul Call-Center Anticorupție 0800.806.806.

De asemenea, în perioada de referință au fost întocmite și transmise 6 informări preventive, adresate structurilor ministerului cu reprezentare în județul Bistrița-Năsăud.

În anul 2021, în ceea ce privește cel de-al doilea segment de activitate, și anume combaterea corupției, care cuprinde atât domeniul investigațiilor cât și al cercetării penale,precizăm că, la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud au fost înregistrate un număr de 36 lucrări penale (din care 17 sesizări din oficiu) pentru următoarele infracțiuni: 30 pentru infracțiuni de corupție și 6 pentru alte fapte.

În cauzele inițiate de Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, unitățile de parchet au dispus desfășurarea de activități de cercetare penală, emițându-se în acest sens un număr de 78 de ordonanțe de delegare.

Unitățile de parchet competente au pus în mișcare acțiunea penală față de 4 inculpați, 2 pentru infracțiuni de corupție și 2 pentru alte infracțiuni. Situația celor 4 persoane inculpate, raportată la instituțiile din care provin se prezintă astfel: 2 inculpați M.A.I., toți cu funcție de execuție și 2 inculpați fără calitate specială, pentru alte fapte.

În dosarele penale instrumentate de Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au dispus măsura reținerii față de 3 suspecți, dintre care 1 personal M.A.I. – agent de  poliție, iar ulterior s-a dispus măsura prevenitvă a controlului judiciar.

În urma finalizării cercetărilor în dosarele penale în care polițiștii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistrița-Năsăud au efectuat acte procedurale, au fost emise 1 rechizitoriu într-un dosar privind persoane din afara M.A.I., pentru infracțiuni de corupție, 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției, în dosare privind lucrători M.A.I., dintre care 2 pentru infracțiuni de corupție și 1 pentru alte infracțiuni, și în 4 dosare penale a fost dispusă soluția clasării                       

În cursul anului 2021, ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud au organizat 5 acțiuni de prindere în flagrant, ocazie cu care au fost prinse un număr de 3 persoane, dintre care 1 pentru luare de mită și 2 pentru trafic de influență.

Precizăm, finalmente, că semnalarea faptelor de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne se poate face atât prin sistemul telefonic gratuit Call-Center anticorupție 0800.806.806, cât și la adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și bistrita.dga@mai.gov.ro, prin fax – 0263/203.167 ori la sediul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud din municipiul Bistrița, str. Piața Petru Rareș, nr. 1, județul Bistrița-Năsăud.

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE BISTRIȚA-NĂSĂUD