BJBN: Lecturi la țară

ZI DE VARĂ, CU LECTURI LA ȚARĂ. BIBLIOBUZUL BJGCBN LA REBRA

La invitația făcută de conducerea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Rebra, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud s-a deplasat la Rebra, pentru o întâlnire cu elevi ai acestei școli, care au participat luni, 2 august 2021, la programul „Școala de vară”. Întâlnirea a avut loc în natură, într-o minunată grădină situată pe malul stâng al râului Rebra, unde în jur de 80 de elevi s-au bucurat de revederea cu colegii și profesoarele lor și au așteptat cu interes deosebit bibliobuzul. „Pentru noi este o mare bucurie că suntem astăzi în mijlocul vostru și colegele mele s-au preocupat să vă pregătească cărți interesante și frumoase, pentru elevii din toate clasele” li s-a adresat elevilor din primele momente Ioan Pintea, managerul BJGCBN, în timp ce Cosmina Cionca i-a primit pe elevi în bibliobuz.

Primii care au urcat au fost elevii claselor mici, ghidați între rafturile cu cărți de profesoarele lor. „Eu mi-am ales o carte de povești de Frații Grimm. Îmi place să citesc. Am mai citit Delfinul albastru, Povestea celor trei frați… Am absolvit clasa întâi. În vacanță mai desenez și scriu în caietele de vacanță” spune Buhai Marta Naomi. O întrebăm dacă nu ar vrea să țină și un jurnal: “am unul” uimește răspunsul acestei fetițe de doar opt ani! „Peste vară le-am dat să citească câteva dintre lecturile copilăriei, adaptate vârstei lor, într-un caiet de lectură în care au de scris și câteva impresii la fiecare lectură, un jurnal de lectură, o hartă a textului, să se obișnuiască cu așezarea în pagină, titlu – autor. Tocmai de aceea v-am invitat să veniți cu bibliobuzul la această Școală de vară” explică Floarea Rus, profesoară pentru învățământul primar la Școala  Gimnazială nr 1 Rebra, încă din 1984.

Rând pe rând, copii ne arată ce cărți și-au ales din bibliobuz: Jurnalul unui puștiÎnsemnările unei puștoaice ș.a. Nu-i cam groasă această carte pentru tine?” o întrebăm pe una dintre fetițe. „Păi, eu am citit o carte de 232 de pagini, El surdo” ne liniștește Hana. Ea și fratele ei, Jonathan, sunt din jud. Suceava, dar au venit peste vară la Rebra, la bunici. Unii dintre acești copii sunt veniți la Rebra din străinătate. Unii din Spania, alții din Austria și, pentru ei este momentul să exerseze limba română citind o carte. Andrei vine din Almeria și spune că vrea să se întoarcă în România, dar numai după ce va termina liceul acolo. La fel și Marius, iar prietenul lor Sorin s-a repatriat în urmă cu un an și acum învață la școala din Rebra.

Cei din clasele mari își aleg altfel de cărți. “Eu mi-am luat o carte de poezii, pentru că am examen la anul și sper să mă ajute, și Adela, o carte de dragoste de Garabet Ibrăileanu. Îmi place să descopăr lucruri noi. Și eu am făcut școala de mică în Spania și am venit aici anul trecut din Arganda del Rey, de lângă Madrid” spune Suci Raluca Cristina. Ea ne explică că ceea ce nu înțelege foarte bine în limba română își traduce în limba spaniolă pentru a ști despre ce este vorba. “Eu gândesc în limba spaniolă, pentru că am făcut acolo 11 ani de școală”, ne lămurește ea.

„Încă de acum doi ani ne-am gândit să apelăm la bibliobuzul Bibliotecii Județene, doar că am constatat că a fost foarte ocupat. Anul trecut ne-a fost imposibil să organizăm activitatea și, în această vară, împreună cu câțiva colegi și doamnele învățătoare, am organizat Școala de vară, iar într-una dintre zile ne-am gândit să facem lectură în natură și ne-am amintit de bibliobuz. L-am sunat pe d-l director și dânsul a fost foarte încântat de idee. Copiii care au venit astăzi aici sunt cu adevărat pasionați de lectură”, ne încredințează Rebeca Burdeț, directoarea Școlii Gimnaziale nr 1 din Rebra.

Bibliobuzul va reveni la Rebra la începutul anului școlar viitor, dar, între timp, elevii din Rebra sunt așteptați să ne viziteze instituția la Bistrița.

www.bjbn.ro