BJBN: ”Povești de acasă”

Povești de acasă, culese și repovestite de elevii de etnie romă

Lansat în cursul lunii octombrie, proiectul „Povești de acasă”, adresat elevilor de etnie romă din școlile în care aceștia se regăsesc într-un număr semnificativ, a ajuns la final. Nu mai puțin de 91 de elevi din Lechința, Viile Tecii, Șieu-Măgheruș, Budacul de Jos, Budacul de Sus, Petriș, Josenii Bârgăului, Tureac, Reteag și Rodna au răspuns provocării lansate de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și au scris cel puțin câte o poveste, aflată de la părinți sau bunici, despre aspecte din viața, de acum sau de altădată, a comunităților în care trăiesc. Marți, 17 decembrie, sala de conferințe „Gavril Scridon” a BJGCBN a găzduit festivitatea de încheiere a proiectului, în prezența prefectului Stelian Dolha, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica și a președintelui Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș. Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, care a subliniat importanța implicării elevilor și a cadrelor didactice în acest proiect.

„Ne-am bucurat și de data aceasta pentru că v-ați implicat și este meritul vostru, al elevilor, în primul rând și al profesorilor care vă coordonează, al școlilor în care învățați. V-am citit lucrările și am rămas uimiți de câtă inspirație și imaginație puteți să aveți, pentru că ați elaborat lucrări extrem de interesante. Ați devenit, astfel, niște mici scriitori și, așa cum am promis, pe cele mai reușite dintre aceste lucrări, le vom publica în primul număr din anul 2020 al revistei Ipostaze”, le-a spus Ioan Pintea elevilor. Bibliotecara Rodica Linul a citat câteva pasaje din lucrările care au impresionat-o.

Reușita acestui proiect, ca și buna colaborare dintre școli și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” au fost evidențiate de oficialitățile județene prezente, care au subliniat necesitatea ca astfel de inițiative să fie demarate și sprijinite și în anii următori. Elevii și profesorii care i-au însoțit au cântat la unison o colindă tradițională, după care fiecare a primit un exemplar al romanului „Diamantul din șatră”, al scriitorului Nelu Sorin Stancu.

Președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș le-a pregătit elevilor daruri de Crăciun și i-a invitat, din partea organizației pe care o conduce, la o masă.

Proiectul „Povești de acasă” a fost inițiat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud. El a fost gândit și implementat de bibliotecarii Gabriela Molnar, Izabela Andronesi și Florin Săsărman. Toți cei prezenți au fost de acord că această inițiativă trebuie să continue și în anii următori.

www.bjbn.ro