IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Caz solutionat de polițiștii Secției 3 Poliției Rurală Lechința

Ieri dimineață, o bătrânică din Delureni a alertat și a solicitat sprijinul polițiștilor, prin 112, după de a observat faptul că din locuință i-a dispărut suma de 3000 de lei.

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au demarat activitățile cercetarile și au constatat faptul că, în aceeași zi, mai multe persoane ar fi solicitat și ar fi primit mâncare de la femeie, ocazie cu care au intrat în curtea locuinței. La un moment dat, din cauza neatenției, una dintre persoanele din grup ar fi pătruns în locuință si ar fi sustras suma de 3000 de lei.

În urma activitatilor desfășurate, polițiștii au depistat persoanele respective, în comuna vecină, respectiv Silivașu de Câmpie și totodată, pe tânăra bănuită de comiterea faptei. Asupra ei au fost găsiți banii care au fost restituiți păgubitei.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru furt calificat și continuă cercetările. Totodată, vă sfătuiesc să țineți cont de câteva recomandări simple, dar care vă pot feri de astfel de situații.

Furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa proprietarilor care îşi lasă proprietatea nesupravegheată.

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple, dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

  • NU permiteți accesul în curte și locuință unor persoane necunoscute, indiferent de motiv, mai ales dacă sunt grupuri de mai multe persoane. În majoritatea situațiilor profită de neatenția dumneavostră și sustrag bunuri.
  • Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
  • Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
  • Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
  • Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
  • Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.
  • Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

Update: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/dosar-penal-pentru-mai-multe-infractiuni

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a celor doi tineri, de 24 și 27 de ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice,violare de domiciliu, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și lovire sau alte violențe.

Transport ilegal de material lemnos,  în valoare de peste 4.500 de lei, confiscat de polițiști și specialiști silvici.

La data de 15 iulie 2020, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au organizat și desfășurat acțiuni în vederea prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul exploatării, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Acțiunile au fost desfășurate ieri, pe Valea Bârgăului și Valea Someșului, fiind oprite pentru control și verificate 6 transporturi de material lemnos. În urma neregulilor constatate, a fost aplicată o sancțiuni contravențională, conform Legii 171/2010, în valoare de 3.000 lei. Totodată, a fost confiscată cantitatea de 6,6  m.c.de cherestea, în valoare totală de 4.745 lei, transportată ilegal.

Update: 1.47 mg/l alcool pur în aerul expirat – valoarea indicată de aparatul etilotest pentru un bărbat din Bistrița.

Bărbatul de 47 de ani, din Bistrița care conducea un autoturism, deși se afla sub influența alcoolului a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunere de arestare preventivă.

Bărbatul se află în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroul Rutier.

Conducere cu alcoolemie- dosar penal conform articolului 336 din Codul Penal

La data de 16 iulie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului l-au depistat pe un bărbat de 32 ani, din Prundu Bârgăului, care conducea un autoturism, deși consumase alcool.

Bărbatul a fost oprit pentru control pe drumul național 17, în localitatea Susenii Bârgăului, iar în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost de 1,04 %alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost transportat la spital în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările în acest caz sunt continuate în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Fără permis s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 15 iulie 2020, polițiștii din Beclean l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 35 de ani care conducea un autoturism pe drumul județean 172, prin Beclean.

Fiind efectuate verificări, a rezultat faptul că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere.     

Furt solutionat de politisti

La data de 15 iulie a.c., polițiștii năsăudeni au identificat un bărbat de 36 de ani și o femeie de 29 de ani, ambii din Năsăud, pe care-i bănuiesc de comiterea unui furt.

În fapt, la data de 9 iunie a.c., cei doi, împreună cu un minor de 12 ani, ar fi sustras 5 motocositori, în valoare de 10.000 de lei, dintr-o hală din Năsăud.

Bunurile sustrase au fost recuperate și restituite, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de furt în cadrul căruia continuă cercetările pentru documentarea activității infracționale a acestora.