Buletin de presă IPJ

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Două dosare penale întocmite de polițiști pentru evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații

La data de 25 august a.c., în urma controalelor și verificărilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au depistat noi cazuri de evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații. Vizate sunt 2 societăți comerciale și 2 femei din Maieru și Bistrița care ar fi beneficiat de indemnizații de creștere a copilul.

În urma primelor investigații efectuate a reieșit că, în perioada mai-decembrie 2019,  cele două societăți comercială ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, constând în acordarea drepturilor salariale unor angajate și ar fi eliberat în acest sens adeverințe cu date nereale cu privire la veniturile obținute de cele două femei.

Ulterior, persoanele în cauză ar fi solicitat acordarea indemnizației de creștere a copilului pentru care au depus adeverințele care conțineau date nereale cu privire veniturile obținute.

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice continuă cercetările pentru documentarea activității infracționale și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Patru minori dispăruți, găsiți de polițiști

La data de 25 august a.c., o femeie din Bistrița a sesizat că fiica ei de 11 ani a plecat voluntar de acasă, din data de 24 august și nu s-a mai întors. La aceeași dată, o altă femeie din Bistrița a sesizat plecarea voluntară, din apropierea locuinței, din zona unui spațiu de joacă a fiilor ei de 10 și 12 ani.

În urma căutărilor desfășurate, cei trei minori au fost depistați în stația C.F.R. Beclean pe Someș, de către polițiștii de la Transporturi din Beclean. Împreună cu ei a fost găsită și o altă minoră de 12 ani, a cărei dispariție a fost sesizată la data de 24 august. Polițiștii au sesizat Direcție Generală de Asistență și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud în vederea dispunerii măsurilor de protecție și consiliere necesare.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu și continuă cercetările în acest caz sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. Minora de 11 ani a fost încredințată mamei, iar ceilalți minori au încredințați reprezentanților D.G.A.S.P.C., existând indicii cu privire la comiterea infracțiunii de violență în familie.

Infracțiuni constatate în flagrant

Astăzi, 26 august, polițiștii Biroului Rutier au oprit în trafic, pentru control, un tânăr de 20 de ani, din Tureac, care conducea un autoturism pe o stradă din municipiul Bistrița.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că tânărul are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. Polițiștii Biroului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 25 august a.c., polițiștii din Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat care conducea un autoturism pe raza orașului. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, din Parva, a fost oprit pe strada Gării, iar rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii năsăudeni au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Intervențiile polițiștilor la cazuri de violență în familie

La data de 25 august a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au intervenit ca urmare a unor neînțelegeri în familie. La fața locului, în urma primelor verificări, a reieșit faptul că, un bărbat de 59 de ani, din Bistrița, în timp ce se afla în incinta locuinței, în urma unei discuții în contradictoriu și a unor neînțelegeri cu fiul său de 32 de ani, cu care locuiește, a fost lovit de către acesta.

Împotriva agresorului, polițiștii au emis un ordin de protecție, starea conflictuală fiind în continuare monitorizată. Totodată, a fost întocmit dosar penal pentru violență în familie în cadrul căruia sunt continuate cercetările.

***

La data de 25 august a.c., polițiștii Secției 2 Poliţie Rurală Prundu Bârgăului au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de amenințare și încălcarea ordinului de protecție.

Polițiștii au intervenit pentru protejarea unei femei de 44 de ani, din Bistrița Bârgăului, care a sesizat faptul că soțul ei în vârstă de 41 ani din Livezile, s-ar fi deplasat la locuința ei, unde a amenințat-o cu acte de violență, deși începând cu data de 31 iulie, împotriva acestuia, Judecătoria Bistrița a emis un ordin de protecție și avea obligația de păstra o distanță de minim 200 metri față de ea, pe o durată de 3 luni.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și încălcarea ordinului de protecție și monitorizează starea conflictuală.