Buletin de presă IPJ

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Cercetat de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase într-un dosar de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor si munițiilor, extrădat de autoritățile din Spania

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud au preluat, la data de 6 septembrie a.c., din Aeroportul Internațional Henri Coandă, un bărbat de 37 de ani, din Josenii Bârgăului, extrădat de autoritățile din Spania.

Față de acesta, Judecătoria Bistrița a emis în lipsă un mandat european de arestare la data de 16.09.2019, fiind dispusă măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile și, în prezent, acesta se află în arestul I.P.J. Bistrița-Năsăud.

Bărbatul este cercetat de polițiștii bistrițeni pentru săvârşirea infracțiunilor de contrabanda calificată și nerespectarea regimului armelor si munițiilor. În urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal, aflat în instrumentarea polițiștilor Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a reieșit faptul că, în cursul lunii iunie 2019 acesta ar fi trimis din Spania o armă letală cu destinația vânătoare unui bărbat de 33 de ani, din Josenii Bârgăului.

Investigații efectuate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice într-un dosar de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

La data de 7 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații.

În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că, în perioada mai 2019-mai 2020, o societate comercială ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, constând în acordarea drepturilor salariale unei angajate, o tânără de 24 ani, din Șieuț. Ulterior, societate în cauză i-ar fi eliberat tinerei o adeverință cu privire la veniturile obținute în perioada menționată, pe care aceasta ar fi  folosit-o pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului.

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice continuă cercetările pentru documentarea activității infracționale.

Autoturism căutat de autoritățile din Germania, depistat pe teritoriul țării noastre de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale

La data de 7 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat un autoturism căutat în vederea confiscării, de către autoritățile din Germania, din data de 15.06.2020. La momentul depistării, autoturismul se afla în posesia unui tânăr de 24 de ani, din Posmuș.

Autoturismul în cauză a fost indisponibilizat, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal de tăinuire, urmând a fi clarificate, în cooperare cu autoritățile judiciare din Germania, împrejurările în care a ajuns pe teritoriul României.

Material lemnos fără documente legale, în valoare de peste 9000 de lei, confiscat de polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice

La data de 7 septembrie, în urma acțiunilor preventive pe linie silvică, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Beclean au depistat și oprit în trafic o autoutilitară care transporta cherestea fără documente legale.

Autovehiculul a fost oprit pe raza localității Coldău, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că șoferul, un bărbat din Tureac, transporta cantitatea de 12,95 mc de cherestea, fără documente legale, în baza aceluiași aviz cu care ar mai fi efectuat un transport.

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010, cu amendă de 15.000 lei și s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantității de cherestea, în valoare de  9.311,05 lei.

Mai multe infracțiuni la regimul rutier, constatate în flagrant, de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud

La data de 7 septembrie a.c., în urma constatării, în flagrant, a mai multor nereguli la regimul rutier, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au întocmit un dosar penal în cadrul căruia efectuează cercetări pentru: punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul  sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Astfel, aseară, în timp ce desfășurau activități de monitorizare a traficului rutier pe drumul național 17D, au oprit pentru control un autoturism care circula pe raza localității Salva.

A fost identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 44 de ani, din Ileanda, județul Sălaj, iar în urma verificărilor, a reieșit faptul că autoturismul nu este înmatriculat, iar numerele de înmatriculare aplicate aparțin altui autoturism.

Totodată, bărbatul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule, iar rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0.57 mg/l alcool în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii Secției 6.