Buletin de presă IPJ

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Material lemnos fără documente legale, în valoare de  aproape 8500 de lei, ridicat în vederea confiscării, în urma unor controale efectuate pe Valea Bârgăului

La data de 15 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și ai Ocolului Silvic Tiha Bârgăului, sprijiniți de jandarmi au organizat și desfășurat acțiuni preventive, pe raza comunelor de pe Valea Bârgăului.

Scopul urmărit a fost combaterea activităților ilicite în domeniul exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, iar în acest sens au fost controlate 3 societăți comerciale și 7 transporturi de material lemnos.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei, toate conform Legii 171/2010. Totodată, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 31,54 metri cubi de material lemnos,fără documente legale, în valoare de 8.497 lei.

Conducere fără permis și cu alcoolemie – accident rutier

La data de 15 septembrie a.c., în urma intervenției la un accident rutier, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis, în cadrul căruia continuă cercetările.

În urma verificărilor efectuate la fața locului, a reieșit faptul că aseară, un bărbat de 41 de ani, din Monor, care nu deține permis de conducere, în timp ce conducea un moped pe drumul județean 154,  pe raza localității de domiciliu, ar fi pierdut controlul direcției și s-a răsturnat.

În urma accidentului, bărbatul a fost rănit și transportat la spital. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii Serviciului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările în acest caz.

Polițiștii din Sângeorz-Băi au reținut pentru 24 de ore un tânăr pe care îl cercetează pentru comiterea unei tâlhării

Ieri,15 septembrie a.c., polițiștii au dispus reținerea pentru  24 de ore a unui tânăr din Sângeorz-Băi, pe care îl cercetează pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Tânărul în vârstă de 17 ani a fost depistat și condus la sediul poliției,  la scurt timp după comiterea faptei, de către o patrulă de jandarmi.

În urma primelor cercetări efectuate, a reieșit faptul că acesta ar fi sustras dintr-un magazin de haine mai multe obiecte de îmbrăcăminte. A fost depistat de proprietarul magazinului, un bărbat de 44 de ani,  în apropierea unui magazin alimentar, iar în momentul în care ar fi încercat să recupereze hainele sustrase, tânărul l-ar fi lovit.

În prezent, tânărul de 17 ani se află în arestul I.P.J. Bistrița-Năsăud, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentat magistraților cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Cercetările în acest caz continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie.

Alte cazuri de evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, și fals în declarații se află în atenția polițiștilor de investigare a criminalității economice

La data de 15 septembrie a.c., în urma controalelor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au  întocmit două dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, și fals în declarații.

Din investigațiile efectuate a reieșit faptul că, în perioada februarie – septembrie 2019, o societate comercială ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive constând în acordarea drepturilor salariale unei angajate în vârstă de 38 de ani, din Bistrița, eliberând în acest sens o adeverință despre care există suspiciunea ca ar conține date nereale cu privire la veniturile obținute.

Ulterior, femeia ar fi folosit adeverința, ar fi declarat în mod fals că a desfășurat activități lucrative în cadrul societății respective și astfel ar fi beneficiat, pe nedrept, de o indemnizație de creștere a copilului în cuantum de 8500 lei/lună.

De asemenea, în perioada aprilie 2019- ianuarie 2020, în vederea obținerii unei indemnizații pentru creșterea copilului, o altă femeie, în vârstă de 31 de ani, din Bistrița, ar fi declarat în fals și ar fi depus adeverințe conform cărora ar fi realizat venituri de peste 111.000 lei din activități independente, existând discrepanțe majore comparativ cu veniturile realizate anterior perioadei pentru care se calculează indemnizația. Astfel, ar fi beneficiat, pe nedrept, de o indemnizație lunară în cuantum de 7892 lei.

Polițiștii de la investigarea criminalității economice continuă cercetările în cadrul celor două dosare penale întocmite.