Buletin de presă IPJ

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Depistată în flagrant, de polițiștii din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism cu permisul suspendat și sub influența alcoolului

La data de 20 octombrie a.c., în urma acțiunilor de monitorizare și prevenire a accidentelor rutiere, pe raza municipiului Bistrița, polițiștii Biroului Rutier au depistat, în flagrant, o bistrițeancă de 26 de ani care conducea un autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat.

De asemenea, fiind testată cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

UPDATE: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri/retinut-pentru-24-de-ore-de-politistii-sectiei-2-cercetat-pentru-conducerea-unui-vehicul-fara-permis-de-conducere-si-refuzul-sau-sustragerea-de-la-prelevarea-de-mostre-biologice

Tânărul de 20 de ani, din Tureac, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice a fost prezentatJudecătoriei Bistrița care a dispus arestarea preventivă.

Acesta rămâne în arestul I.P.J. Bistrița-Năsăud pentru următoarele 30 de zile.

Zagra: material lemnos, tăiat și sustras fără drept, confiscat. Sancțiune în valoare de 4000 de lei, aplicată de polițiști

La data de 19 octombrie a.c., în urma acțiunilor de prevenire pe linie de silvică, desfășurate pe raza localității Zagra, agenții de poliție din cadrul Postului de Poliție Comunal Zagra, împreună cu lucrători din cadrul ocolului silvic Someș Țibleș au identificat un bărbat de 53 de ani, din Borleasa, bănuit de comiterea unor delicte silvice.

 În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că, la data de 4 septembrie a.c., bărbatul ar fi tăiat și sustras, fără drept, dintr-o pădure situată pe raza comunei Zagra, 4 arbori.

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010, cu amendă în cuantum de 4000 de lei, iar în legătură cu materialul lemnos, în valoare de aproximativ 750 de lei, s-a dispus confiscarea valorică.

Deși consumase alcool, a fost depistat de polițiști la volanul unui autoturism

În seara de 19 octombrie, în urma acțiunilor preventive, pe linie rutieră, desfășurate, polițiștii din Sângeorz-Băi au oprit în trafic, pe drumul județean 172, în Lunca Ilvei, un autoturism.

A fost identificat conducătorul auto ca fiind un bărbat de 37 de ani, din Lunca Ilvei care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

I-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar cercetările continuă de Poliţia Oraşului Sângeorz-Băi – Compartimentul Rutier, cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Dosar penal pentru neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin

La data de 19 octombrie a.c., în urma unei sesizări, polițiștii Biroului de Ordine Publică au întocmit un dosar penal pentru neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin.

Astfel, un bărbat de 46 de ani, din Bistrița, a sesizat că, în timp ce se deplasa pe o stradă din Bistrița, pe trotuar, a fost mușcat de un câine care ar fi ieșit din curtea unui imobil. Totodată, o tânără de 15 ani, din Bistrița, le-a spus polițiștilor că și ea a fost mușcată de același câine, în aceeași zi, cu aproximativ 5 minute înaintea bărbatului.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că nu face parte din categoria câinilor periculoși. L-au identificat pe proprietarul câinelui, un bărbat de 49 de ani, din Bistrița și i-au atras atenția că este obligat să ia toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de evenimente. De asemenea, au întocmit un dosar penal pentru neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin și continuă cercetările în acest sens.

  • Ce trebuie să știe deținătorii sau proprietarii de câini periculoși ori agresivi:

Baza legală:

Baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Princâini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. 

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

• numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

• efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

• efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

• existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. 1 proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă; 

!!! Se interzice:

• organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

• importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a.

• reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanță care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

• abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4.