Buletin de presă IPJ

Mulțumim, domnule Valer Chiluț pentru că ați dat dovadă de spirit civic și mai ales pentru faptul că ați procedat corect!

Astăzi, 31 mai a.c., polițiștii din Bistrița i-au dat o veste bună unui bărbat care și-a pierdut astăzi portofelul, chiar înainte ca acesta să fi apucat să sesizeze acest lucru. În același timp în care bărbatul și-a dat seama că-i lipsește portofelul în care avea documente personale, carduri bancare și o sumă de bani, la sediul Poliției din Bistrița s-a prezentat domnul Valer Chiluț, cel care l-a găsit pe stradă.

Îi mulțumim pentru că a dat dovadă de spirit civic și mai ales pentru faptul că a procedat corect.

Vă reamintim faptul că legea, respectiv art. 243 din Codul Penal, pedepsește ”Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.  

 (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. 

Depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism, deși se afla sub influența alcoolului 

La data de 31 mai, polițiștii l-au depistat și oprit în trafic pe un tânăr de 24 de ani, din Budacu de Jos, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Bistrița.

Acesta  fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,60  mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice care vor stabili alcoolemia.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe.

De la conducere fără permis la arestare preventivă. Un tânăr de 19 ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști pentru că a condus fără permis.

La data de 30 mai a.c., în jurul orei 07.20, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului l-au depistat și oprit în trafic pe un tânăr de 19 ani, din Bistrița Bârgăului, care conducea un autoturism pe DJ172D, prin localitatea Bistriţa Bârgăului.

Polițiștii au întocmit dosar penal, iar ulterior, în aceeași zi, în jurul orei 11.00, tânărul a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, în localitatea Tiha Bârgăului.

Având în vedere cele constatate, polițiștii Secției 2 au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore și efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de conducere fără permis.

Mai multe persoane bănuite de comiterea unor furturi au fost identificate de polițiști, iar o parte din bunurile recalmate ca fiind sustrase au fost recuperate și restituite păgubiților

La data de 30 mai a.c., în cadrul cercetărilor efectuate într-un dosar penal de furt, polițiștii au identificat trei bărbați cu vârste cuprinse între 29 și 32 de ani și încă patru minori, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, bănuiți de comiterea faptei.

Aceștia sunt din localitățile Teaca, Pinticu și Viile Tecii, iar polițiștii îi bănuiesc că în perioada 1 ianuarie 2017- 23 mai 2019, ar fi sustras mai multe bunuri din locuințele și axele unor persoane, din Galații Bistriței și Teaca.

Tot în cadrul activităților desfășurate în acest dosar, polițiștii au recuperat și restituit o parte din bunurile sustrase (unelte electrice) persoanelor păgubite.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Bistrița în vedere stabilirii şi documentării întregii activităţi infracţionale și recuperării prejudiciilor.