Buletin de presă IPJ

Dosar penal pentru infracțiunea de operațiuni cu articole pirotehnice, întocmit de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Ieri, în urma intervenției la un apel 112 prin care era sesizată distrugerea unui geam al ușii de acces într-o locuință din Viișoara, polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru operațiuni cu articole pirotehnice.

Vizat este un minor de 16 ani, din Viișoara care ar fi utilizat, fără drept, articole pirotehnice în apropierea unui bloc de locuințe din zona respectivă. Cercetările în acest caz sunt continuate de către poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a vut loc evenimentul.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În acest sens, reamintim faptul că persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV (articolele pirotehnice de divertisment), T.1 şi T.2 (articole pirotehnice de scenă). Totodată, pot deține si folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

Clasificare articolelor pirotehnice:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliţi etc.;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Au pus în pericol siguranța pe drumurile publice și s-au ales cu dosare penale, fiind depistați, în flagrant, de polițiști

Aseară, în urma acțiunilor preventive și de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au oprit pentru control un tânăr de 26 de ani, din Prundu Bârgăului, aflat la volanul unui autoturism.

Acesta a fost depistat pe Valea Tureacului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. De asemenea, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Serviciului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis.

****

În această dimineață, în jurul orei 03:40, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Sângeorz-Băi au oprit în trafic, pentru control, un tânăr de 22 de ani, din oraș, aflat la volanul unui autoturism.

Autoturismul a fost depistat pe Drumul Național 17D, în localitatea Rodna, iar în urma verificărilor s-a constatat faptul că tânărul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Cercetările în acest caz continuă de către polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere fără permis.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD