Buletin de presă IPJ

Aproape 120 de metri cubi de material lemnos fără proveniență legală, în valoare de peste 20.000 de lei, confiscați de polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice și specialiști ai Gărzii Forestiere

Ieri, 13 ianuarie, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice, în colaborare cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și silvicultori au acționat pe raza comunelor de pe Valea Ilvei, pentru combaterea activităților ilicite în domeniile economice specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Astfel, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 11.000 lei, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară, polițiștii au dispus confiscarea cantității de 119,25 metri cubi de material lemnos fără proveniență legală, în valoare de peste 20.000 de lei.

Totodată, au fost întocmite două dosare penale, iar polițiștii continuă cercetările pentru tragerea la răspunde a persoanelor vinovate.

Exemplificăm:

Tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori, cercetate de polițiștii de la Combaterea Delictelor Silvice

La data de 13 ianuarie a.c., în urma controalelor efectuate, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunilor de tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori.

Conform primelor verificări efectuate, în perioada 11 noiembrie 2020- 4 ianuarie 2021, o societate comercială din Ilva Mare care a exploatat o partidă, ar fi tăiat fără drept și ar fi sustras 11 arbori cu un volum de peste 23 de metri cubi, în valoare de aproximativ 13.400 de lei. Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit.

Fals sub semnătură privată cercetat de polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice

În urma controalelor și acțiunilor pe linie silvică desfășurate ieri, 13 ianuarie, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vizat este un bărbat de 32 ani, din Ilva Mare care, în calitate de pădurar, ar fi întocmit și eliberat avize de însoțire pentru cantitatea de 10,06 metri cubi de material lemnos și ar fi specificat faptul că provine din fondul forestier proprietate a unei persoane fizice, însă în realitate ar fi fost exploatat din fondul forestier al comunei Ilva Mare.

Polițiștii specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul silvic continuă cercetările pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Ordin de protecție emis de polițiștii Secției 5 împotriva unui agresor

În noaptea de 12/13 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Petru- Rareș au intervenit la un scandal în familie, sesizat prin 112, în localitatea Ciceu-Giurgești. Împotriva agresorului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu și monitorizează starea conflictuală.

Din primele verificări s-a stabilit faptul că, în jurul orei 03.00, în timp ce se afla la domiciliu, un bărbat de 47 de ani, din Ciceu-Giurgești, aflat sub influența alcoolului și-ar fi agresat soția și pe fiica lor.

Polițiștii au întocmit dosar penal de violență în familie și continuă cercetările în vederea tragerii la răspundere penală a persoanei bănuite de comiterea faptei.

Conducere fără permis depistată în flagrant, de polițiștii de la Secția 2

În această dimineață, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au depistat, în flagrant, un tânăr de 22 de ani, din Tureac, în timp ce conducea un autoturism fără să dețină permis pentru vreo categorie de autovehicule.

Acesta a fost oprit pentru control pe raza localității de domiciliu, iar în urma celor constatate a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.