Buletin de presă IPJ

Două mandate de executare a pedepsei închisorii au fost puse în aplicare de polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale

La data de 15 ianuarie 2021, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 14 ianuarie, de către Tribunalul Arad, împotriva unui bărbat din Bistrița.

Bistrițeanul, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița.

Totodată, la aceeași dată, a mai fost pus în aplicare un alt mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Arad, împotriva unui bărbat de 61 de ani, din Lunca Ilvei care a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Bărbatul a fost încarcerat de polițiști în penitenciarul Bistrița.

Însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor este infracțiune!

  • Conform art. 243(1) din Codul Penal: ”Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns în eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii din Beclean au identificat un bărbat de 55 de ani, din Beclean, bănuit de comiterea infracțiunii de însușirea bunului găsit.

În dimineața de 14 ianuarie a.c., polițiștii au fost sesizați de un bărbat de 47 de ani, cu privire la faptul că fiica lui de 14 ani și-a uitat telefonul mobil pe terasa unui magazin. Imediat după ce și-a dat seama s-a întors după el, însă nu l-a mai găsit.

Telefonul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER, CONSTATATE ÎN FLAGRANT, ÎN ACEST SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ

În perioada 15-17 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier și  din cadrul structurilor de profil din Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni preventive și de monitorizare a traficului rutier.

Acțiunile au vizat atât prevenirea accidentelor rutiere, cât și verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020. Au fost efectuate testări cu aparatul etilotest și Drug Test, iar pentru infracțiunile constatate au fost întocmite 5 dosare penale în cadrul căruia sunt continuate cercetările pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovați.

***

La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat pe un tânăr de 23 de ani, dinFlorești, în timp ce conducea un moped pe un drum comunal din localitate.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că tânărul are permisul de conducere reținut până în data de 3 februarie 2021. De asemenea, s-a constatat faptul că autovehiculul este neînmatriculat. Tânărul de 23 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliția Rurală Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat și  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

În seara de 16 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Rutier l-au testat cu aparatul etilotest pe un bărbat de 50 de ani, din Bistrița, care a fost implicat într-un accident rutier soldat, din fericire, doar cu pagube materiale. Rezultatul a fost de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. La testarea cu aparatul Drugtest 5000, rezultatul a fost negativ.

Acesta, în timp ce conducea un autoturism pe contrasens, pe o stradă din municipiul Bistriţa a acroșat un autoturism condus de un bărbat de 48 ani, din Bistrița. În cazul bărbatului de 48 de ani, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ.

Cercetările continuă de Biroul Rutier, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

***

În după-masa de 17 ianuarie a.c., în cadrul acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița l-au depistat pe un tânăr de 21 de ani, din Dumitrița, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Județean 173, pe raza comunei de domiciliu.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că acesta are permisul de conducere reținut, astfel că s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autoturism fără permis de conducere.

***

În dimineața de 18 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier l-au oprit în trafic, pentru control pe un tânăr de 22 de ani, din Bistrița care conducea un autoturism pe o stradă din Bistrița.

Acesta a fost testat pentru consumul de substanțe psihoactive cu aparatul Drug Test, iar rezultat a fost pozitiv. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și continuă cercetările în acest sens.

***

În dimineața de 18 ianuarie a.c., pe Drumul Național 17, prin localitatea Reteag, polițiștii l-au depistat în trafic și l-au oprit pentru control pe un bărbat de 34 de ani, din localitate care conducea un autoturism.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că bărbatul în cauză are permisul de conducere suspendat, astfel că polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările  pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.