VIOLENȚA DOMESTICĂ ADUSĂ ÎN ATENȚIA BISTRIȚENILOR PRIN ,,ART PERFORMING,,
Poliţia Română, instituţie care pune pe primul plan siguranţa cetăţenilor, desfășoară în fiecare an activități inedite și de amploare pentru a marca ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității,,.
Marți, 4 iunie, a fost declarată la nivel național ,,ziua prevenirii violentei domestice”. Polițiștii au derulat activități cu caracter informativ – preventiv specifice acestei zile. Informațiile au ajuns la cetățenii județului atât cu ocazia unor activități ,,indoor,,- prezentări de filme și materiale specifice, însoțite de discuții despre ce înseamnă violența domestică, care sunt semnele de abuz, factori concurenți, ce prevede legea și ce măsuri iau polițiștii in astfel de situații și, nu în ultimul rând, despre instituțiile care pot acorda suport în această privință, cât și prin activități ,,outdoor,, desfășurate în oraș.
Astfel, la Liceul de Muzică ,,Tudor Jarda,, din Bistrița, zeci de adolescente au primit informații din partea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și a președintei AFI Pro Familia, doamna Doina Monda. Apoi o trupă de elevi ingenioși și creativi ai Liceului de Arte ,,Corneliu Baba,, Bistrița au realizat în diferite locații din oraș acte de ”performing art” prin care au ilustrat situații de viață și cupluri din diferite categorii sociale care ajung la stări conflictuale, abordând inclusiv tema hărțuirii stradale. Polițiștii i-au însoțit și au discutat cu trecătorii situațiile respective, testând în acest fel și capacitatea de reacție a publicului în astfel de situații.
Concluzia zilei a fost aceeași, motto-ul campaniei de prevenire a violenței domestice inițiate de poliția bistrițeană: ,,Mai bine dăruiești, decât să lovești!,,
Acțiuni pentru siguranța cetățenilor
La data de 5 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni care au vizat creșterea gradului de siguranță a cetățenilor. Astfel, în ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la 39 de evenimente sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Pentru abaterile de la normele privind circulația pe drumurile publice, polițiștii au constatat și aplicat 203 sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la aproximativ 34.000 de lei. De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
Astfel, în urma acțiunilor desfășurate de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș, pe raza de competență, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale conform O.U.G.195/2002, în valoare de 4350 de lei, dintre care pentru 7 pentru nerespectarea regimului de viteză. De asemenea, polițiștii care au acționat punctual și pe raza localităților Șintereag și Cociu, unde au constatat și aplicat 28 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.480 lei.
Peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat la testarea cu aparatul etilotest
La data de 5 iunie a.c., pe drumul județean 151, pe raza localității Sângeorzu Nou, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința l-au depistat, în trafic, pe un bărbat de 42 de ani, din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism, deși avea permisul de conducere anulat.
În urma testării cu aparatul etilotest, a fost indicată o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel că a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili alcoolemia.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Percheziții desfășurate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis pentru trafic de substanțe toxice și evaziune fiscală
La data de 3 iunie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase împreună cei de la Acțiuni Speciale și Investigarea Criminalității Economice au desfășurat 2 perchiziții domiciliare. Acestea au avut loc la locuința unui bărbat din Herina, bănuit de comiterea unor infracțiuni și la sediul unei societăți comerciale din Bistrița pe care o reprezintă.
Cu ocazia activităților desfășurate, au fost ridicate 46 de plicuri care conțineau produse de protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat și intrate în categoria deșeurilor periculoase, care trebuiau eliminate, precum și documente de evidență contabilă.
Din verificările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că bărbatul ar fi pus în vânzare astfel de produse, în zona unui complex comercial din Bistrița, iar sumele obținute nu ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a agentului economic pe care îl reprezintă.
Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de substanțe toxice și evaziune fiscală.