Buletin de presă IPJ

Bistrița: controale efectuate de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice privind comerțul stradal

Ieri, 1 martie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru verificarea respectării normelor legale de către persoanele care desfășoară activități de comerț stradal cu produse de sezon. Verificările polițiștilor au vizat prevenirea răspândirii pandemiei cu COVID-19, precum și a respectării dispozițiilor legale specifice pentru desfășurarea activităților comerciale, a corectitudinii înregistrărilor pe aparatele electronice de marcat fiscale practicate de agenții economici, precum și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. 

Astfel, au fost efectuate controale şi verificări de specialitate la agenți economici și persoane fizice care desfășoară activități comerciale în municipiul Bistrița. În acest sens, au fost verificați 42 de operatori economici și legitimate 65 de persoane care își desfășoară activitatea temporar, prin intermediul comerțului stradal.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 lei. Din totalul acestora, 20 de sancțiuni, în valoare de 2.000 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020 și 11 sancțiuni, în valoare de 4.000 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 252/2003 privind registrul unic de control. De asemenea, au mai fost aplicate 4 avertismente pentru nereguli constatate la O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Update: rămâne în arest pentru următoarele 30 de zile

Tânărul de 24 de ani, cercetat pentru tâlhărie calificată și reținut de polițiștii năsăudeni a fost prezentat Judecătoriei Năsăud care a dispus arestarea preventivă. Acesta rânmâne în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud pentru următoarele 30 de zile, iar polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năsăud continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit.

rbat cercetat pentru comiterea unui furt, reținut de polițiști. Bunurile sustrase au fost recuperate și restituite păgubitului

Ieri, 1 martie, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 29 de ani, din Florești, bănuit de comiterea unui furt.

Bărbatul a fost identificat în urma cercetărilor efectuate de polițiști într-un dosar penal de furt calificat, comis în perioada 11-25 februarie a.c. Din investigațiile efectuate a reieșit faptul că acesta ar fi pătruns într-un imobil nelocuit din localitatea Floreşti, de unde ar fi sustras mai multe aparate electronice și electrocasnice, pe care ulterior le-ar fi vândut.

Prejudiciul, în valoare de aproximativ 1150 euro, a fost recuperat, bunurile fiind recuperate și restituite păgubitului. Polițiștii continuă cercetările, sub coordarea  Parchetulului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

Nu au respectat măsura carantinei

În această dimineață, în jurul orei 01.40, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au depistat și oprit în trafic un autoturism care circula pe Drumul Județean 151, între localităţile Sânmihaiu de Câmpie şi Sângeorzu Nou.

A fost identificat conducătorul auto ca fiind un tânăr de 24 de ani, din Sărata, iar în urma verificărilor a reieșit faptul că față de acesta a fost dispusă măsura carantinei din data de 19 februarie a.c. De asemenea, acesta nu a putut prezenta declaraţia privind motivul deplasării în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00-05.00.      

De asemenea, ieri, 1 martie, în jurul orei 15.30, în urma verificărilor efectuate la persoanele aflate în izolare/carantinare la domiciliu, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au constatat faptul că un bărbat de 38 de ani, din Dealu Ștefăniței, a părăsit locuința.

Cei doi au fost sancționați contravențional, conform Legii 55/2020, cuantumul total al acestora fiind de 4000 de lei. Totodată, a fost informat Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bistrița-Năsăud pentru a dispune și alte măsuri complementare conform competenței.