Buletin de presă IPJ

Acțiuni ale polițiștilor, în contextul Rusaliilor 

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul comerțului și prestărilor de servicii destinate populației, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor.

Astfel, au fost efectuate controale şi verificări de specialitate în zonele și locurile de vânzare alimente sau de alimentație publică, în special în zonele urbane ale județului Bistrița-Năsăud.

Cu această ocazie, au fost verificați 21 de operatori economici, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 36.500 lei și a fost confiscat numerar în sumă de 240 lei. 

De asemenea, în noaptea de 15/16 iunie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au organizat și desfășurat acțiuni pentru menținerea și asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, pe raza de competență.

Au fost verificate trei localuri publice, ocazie cu care au fost legitimate mai multe persoane. De asemenea, au fost controlate unități de cazare și agenți de pază. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1845 lei, 5 dintre acestea conform Legii 61/1991.

Bărbat dispărut, găsit de polițiști 

La data de 15 iunie a.c., polițiștii au fost sesizați prin 112 despre faptul că un  bărbat de 64 de ani, din Fiad a plecat de la domiciliul său din data de 14 iunie a.c. și nu s-a mai întors.

Fiind efectuate căutări, bărbatul a fost depistat pe raza localității Salva, pe un pod,  în apropierea râului Sălăuța, însă acesta nu a putut oferi detalii despre împrejurările în care a ajuns acolo.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul nu a fost victima vreunei infracțiuni în intervalul în care a lipsit.

Infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor 

La data de 14 iunie a.c., polițiștii Biroului Arme expozivi și Substanțe Periculoase l-au depistat pe un bărbat de 75 de ani, din Comlod, care deținea la domiciliu cantitatea de 50 gr de pulbere neagră fără fum și 17 capse care pot fi folosite la fabricarea muniției.

De asemenea, polițiștii au constatat că acesta nu a depus în termen de 10 zile de la data expirării permisului de armă, la un armurier autorizat, arma pe care o deținea legal.

Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor cantitatea de pulbere menționată, cele 17 capse, precum și arma deținută, iar polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Oseminte găsite pe raza localității Nușeni

La data de 17 iunie a.c., un bărbat din Nușeni a sesizat faptul că în curtea locuinței, în urma precipitațiilor,  în seara de 16 iunie a.c., au ieșit la suprafață mai multe fragmente osoase.

La fața locului, polițiștii și reprezentanții Serviciului de Medicină Legală Bistrița-Năsăud au găsit mai multe fragmente osoase, de origine umană, cu un grad ridicat de degradare. La o primă examinare, s-a stabilit faptul că fragmentele osoase ar avea o vechimea de 50-60 ani și ar aparține unei persoane cu o vârstă de peste 20 de ani.

Fragmentele de oseminte au fost ridicate și transportate la Serviciul de Medicină Legală pentru examinare, iar polițiștii continuă cercetările pentru ucidere din culpă.

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii bistrițeni au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere, în contextul unor manifestări publice 

În perioada 14-17 iunie a.c., polițiștii au organizat și desfășurat acțiuni care au vizat creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, precum și prevenirea accidentelor de circulație. De asemenea, au acționat în zona desfășurării mai multor evenimente cultural-artistice, pe raza județului.

Astfel, la data de 15 iunie a.c., pe raza localității Bichigiu, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au acționat pentru ca evenimentul ”Țibleș Maraton” să se desfășoare în siguranță. De asemenea, la data de 16 iunie a.c., cu ocazia ”Zilelor Comunei Feldru”, la care au participat câteva sute de persoane, polițiștii au luat toate măsurile pentru ca participanții să fie în siguranță. Acțiuni similare au fost desfășurate de polițiști și în localitățile Reteag, Tăure și Zagra.

La data de 17 iunie a.c., polițiștii Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş, împreună cu jandarmi au acționat pentru siguranța celor peste 1200 de persoane care au participat la manifestările prilejuite de evenimentul ”Zilele Comunei Căianu Mic”.

La nivel județean, ca urmare a acțiunilor desfășurate  în acest sfârșit de săptămână, au fost aplicate 436 de sancţiuni contravenționale, majoritatea ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Valoarea totală a sancțiunilor este de 133 180 de lei. Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, au fost reținute 49 de permise de conducere și au fost retrase 8 certificate de înmatriculare.

De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate pe raza județului, polițiștii au constatat mai multe infracțiuni la regimul rutier, dintre care exemplificăm:

 4 infracțiuni la regimul rutier săvârșite de aceeași persoană

La data de 14 iunie a.c., polițiștii l-au depistat în trafic pe un bărbat de 44 de ani, din Nușeni, în timp ce conducea un autoturism pe un drum comunal de pe raza localității Malin.

În urma verificărilor în bazele de date s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Cu ocazia testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 0.95 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, fiind verificate numerele de înmatriculare ale autoturismului, polițiștii au constatat faptul că aparțin altei mașini.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de :conducerea unui vehicul fără permis, conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe, punerea în circulație și conducerea unui vehicul neînmatriculat și punerea în circulație și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.

Peste 0,70mg/l alcool pur în aerul expirat

La data de 17 iunie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat de 42 ani, din Poienile Zagrei, care conducea un autoturism  pe D.J.172, pe raza localității Suplai.

Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 0.70 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Fără permis de conducere

La data de 17 iunie a.c., un bărbat de 29 de ani, din Orheiu Bistriței, care conducea un autoturism pe o stradă din Bistrița, a fost oprit pentru control, de către un echipaj din cadrul Biroului de Ordine Publică.

Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere auto pentru nicio categorie de vehicule. S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.