Buletin de presă IPJ

Persoane cercetate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

De la începutul lunii februarie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor deînșelăciune și fals în declarații, bănuite de comiterea faptelor fiind mai multe persoane de pe raza județului.

În fapt, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-COV-2 și ca urmare a întreruperii activității, pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, prin OUG 30/2020 și ulterior prin OUG 70/2020 au fost stabilite unele măsuri în domeniul protecției sociale, respectiv acordarea unei idemnizații de sprijin de 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru persoanele care au obținut venituri anterior, exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe.

Astfel, o femeie de 37 de ani din Năsăud și 6 bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 39 din Bistrița, ar fi solicitat acordarea indemnizației de sprijin, ca urmare a întreruperii activității, determinată de starea de urgență și alertă instituite pe teritoriul României.

Cele 7 persoane, ar fi declarat în mod fals că au obținut anterior stării de urgență și alertă, venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, declarații care ar conține date necorespunzătoare cu adevărul, existând indicii cu privire la faptul că ar fi obținut și alte categorii de venituri. Aceste persoane ar fi beneficat până în prezent de indemnizații de sprijin, cu o valoare cuprinsă între 2000 și 4000 de lei lunar.

Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații, în cadrul a 7 dosare penale.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Bărbat reținut de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bistrița

La data de 30 martie, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Bistrița, au fost solicitați să intervină la domiciliul unui bărbat de 31 de ani din Bistrița.

Bărbatul a reclamat faptul că la domiciliul său, ar fi venit un bărbat de 41 ani, din Bistrița, care ar fi lovit ușa de la intrarea în apartament cu o bară metalică. Acesta i-ar fi adresat totodată, amenințat cu acte de violență și cu moartea creându-i o stare de temere.

În urma identificării bărbatului reclamat, polițiștii au găsit asupra acestuia un cuțit cu lungimea lamei de aproximativ 20 cm.

Polițiștii au dispus măsura reţinerii bărbatului pe o durată de 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunere de aplicare a măsurii controlului judiciar.

Cercetările continuă de către polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale a Poliției municipiului Bistrița, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, fiind întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunile de amenințare și distrugere.

Dosar penal pentru conducerea unui autoturism radiat din circulație

La data de 30 martie a.c., polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița, au intervenit la un eveniment rutier în municipiul Bistrița. Un bărbat de 38 de ani din Mijlocenii Bârgăului în timp ce conducea un ansamblul format dintr-un autovehiculul înmatriculat în Olanda, care tracta o remorca a acroșat cu partea din spate a remorcii un alt autovehiculul aparținând unei femei din Bistrița.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, aceștia au stabiit că autoturismul înmatriculat în Olanda, figurează ca fiind radiat din circulație.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat, fiind continuate cercetările în vederea stabilirii tuturor aspectelor.

Update: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/sofer-fara-permis-depistat-de-politisti

Bărbatul de 44 ani, din Telcișor, depistat de către polițiști în cursul zilei de ieri conducând un autovehicul fără permis de conducere, pe raza municipiului Bistrița, cât și pe raza orașului Năsăud , a fost reținut de polițiști pe o durată de 24 de ore.

Șoferul, urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunere de arestare preventivă, fiind încarcerat în Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroul Rutier.