Buletin de presă IPJ

Permisul de conducere internațional, obligatoriu pentru șoferii din afara Uniunii Europene, care conduc pe teritoriul României

La data de 14 mai a.c., după miezul nopții, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița, au oprit pentru control un autoturism. Acesta era condus de un bărbat de 32 de ani din Bistrița.

Conducătorul auto a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritățile din Statele Unite ale Americii, însă fără a poseda permis de conducere internațional.

Conducătorul auto a fost totodată testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în cadrul unui dosar penal întocmit de către polițiștii Biroului Rutier.

Reamintim, cetățenii români care dețin permis de conducere eliberat de un stat non-UE trebuie să solicite autorităților din statul în care au obținut dreptul de a conduce, eliberarea unui permis de conducere internațional, pentru a conduce într-un stat al Uniunii Europene.

Două infracțiuni rutiere, depistate în flagrant de polițiști

La data de 13 mai a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, au identificat și oprit în trafic un vehicul tip ATV, pe raza localității Orheiu Bistriței. Acesta era condus de un bărbat de 47 de ani din Budacu de Sus.

Cu ocazia controlului s-a constatat că ATV-ul nu are aplicate plăcuțe cu număr de înmatriculare sau înregistrare, acesta fiind neînmatriculat iar conducătorul acestuia nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, întocmit cu privire la infracțiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere  și punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Vehiculele de tip ATV care circulă pe drumurile publice trebuie înregistrate sau înmatriculate conform categoriei pentru care sunt omologate de RAR, indiferent de frecvența, durata sau lungimea deplasării, existând totodată obligativitatea conducătorului de a deține un permis de conducere valabil.