Buletin de presă IPJ

Peste 50 de metri cubi de material lemnos fără documente legale, în valoare de aproape 6000 de lei, confiscat de polițiști și silvicultori

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai secțiilor de poliție rurală și în colaborare cu lucrători din cadrul ocoalelor silvice au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice în județul Bistrița-Năsăud.

În acest context, la data de 3 septembrie a.c., s-a acționat pe raza comunelor de pe valea Bârgăului și valea Budacului, pentru combaterea activităților ilicite în domeniile economice specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, fiind controlate un depozit și 10 transporturi de material lemnos.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoarea de15.000 lei,conform Legii 171/2010 și s-a dispus confiscarea a 56 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 5.772 lei.      

Acțiuni pe linie rutieră. Dosare penale întocmite de polițiști în urma constatării, în flagrant,  a unor infracțiuni la regimul rutier

Și în acest sfârșit de săptămână, polițiștii bistrițeni au continuat acțiunile pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, pe raza județului.

În perioada 2-5 septembrie a.c., polițiștii au acționat suplimentar în zona Parcului Industrial Sărata din municipiul Bistrița, unde s-au desfășurat concerte și activități de divertisment.. De asemenea, polițiștii au acționat pentru fluidizarea traficului rutier pe cele două rute de acces în zona de organizare a festivalului, respectiv DN 17 și DJ 154, circulația desfășurându-se normal.

Pe raza județului, în urma acțiunilor de monitorizare și a controalelor în trafic, au fost depistate persoane care au încălcat regulile de circulație, fiind întocmite mai multe dosare penale.

Exemplificăm:

La data de 3 septembrie a.c., un tânăr de 19 ani, din Tăuții-Măgheruș, județul Maramureș a fost depistat în trafic de polițiști, pe Drumul Județean 154, în timp ce conducea un autoturism, deși avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea  unui vehicul fără permis de conducere.

***

În seara de 4 septembrie a.c., pe Drumul Județean 171, în localitatea Uriu, polițiștii au depistat și oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat de 42 de ani, din Beclean.

În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,51 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru determinarea alcoolemiei, însă acesta a refuzat să-i fie recoltate probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

***

În dimineața de 5 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație pe Drumul Județean 172D, în localitatea Prundu Bârgăului.

Un tânăr de 22 de ani din Prundu Bârgăului, în timp ce conducea un autoturism prin localitate, a intrat în coliziune cu un cap de podeț, un parapet metalic și gardul unui imobil, după care s-a răsturnat.

În urma accidentului a rezultat rănirea șoferului care a necesitat transportul la spital.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,80 mg/L alcool pur în aerul expirat, fiindu-i ulterior recoltate și probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracțiunile de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, urmând documentarea faptelor.

***

La data de 6 septembrie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au depistat un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii au intervenit la un accident de circulație pe Drumul Comunal 37A din Spermezeu, unde un autoturism condus de un bărbat de 34 de ani din localitate a acroșat un alt autoturism condus de o femeie.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și totodată se află sub influența alcoolului, rezultând valoarea de 0,99 mg/L alcool pur în aerul expirat în urma testării cu aparatul etilotest.

Bărbatul a fost transpotat la spital unde i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, în urma unei intervenții la 112

La data de 5 septembrie a.c., în urma intervenției la un scandal în familie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au emis un ordin de protecție provizoriu.

O femeie de 48 de ani din Figa a solicitat intervenția polițiștilor, relatând faptul că în urma unor neînțelegeri cu soțul, un bărbat de 49 de ani din aceeași localitate, a fost agresată fizic.

Polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, constatându-se oportună emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 49 de ani, care ulterior a fost evacuat din locuința.

Totodată, polițiștii au demarat cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de violență în familie, urmând documentarea faptei.

Nu a respectat măsura carantinării, fiind depistată de polițiști și sancționată contravențional

La data de 3 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au verificat respectarea măsurilor de carantină și izolare la domiciliu a persoanelor față de care au fost dispuse astfel de măsuri, în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov 2 pe raza orașului Beclean.

O femeie de 32 ani din Beclean, nu a fost găsită la adresa declarată pentru carantină, fiind depistată deplasându-se cu un autoturism.

Femeia a fost sancționată contravențional conform prevederilor Legii 55/2020 cu amendă în cuantum de 1000 lei.

Acțiuni ale polițiștilor din Beclean și Năsăud

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bistrița și personal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița au desfășurat verificări la un local public de pe raza comunei Chiochiș.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 32 de persoane și au fost controlate 8 autoturisme, conducătorii acestora fiind testați cu aparatul alcooltest.

Forțele participante au aplicat 8 sancțiuni în valoare totală de 11.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea 252/2003 privind registrul unic de control, Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G. 537/2007 privind normele de prevenire și stingere a incendiilor și O.U.G. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

De asemenea, polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Năsăud au desfășurat o acțiune pe zona de competență. În cadrul activităților, au fost legitimate 55 de persoane și verificate 25 de autovehicule, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost verificate 16 societăți comerciale. Polițiștii au aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 8245 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 și Legii 61/1991.