Buletin de presă IPJ

Sancțiuni în cuantum de 9.000 de lei pentru nerespectarea măsurii carantinei, aplicate de polițiști în acest sfârșit de săptămână

În după-masa de vineri, 12 noiembrie, în urma verificărilor efectuate la persoane față de care a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au constatat faptul că un tânăr de 18 ani, din Sânmihaiu de Câmpie nu respectă măsurile impuse.

Tânărul nu a fost găsit la adresa declarată pentru carantină, fiind întors recent din Germania. A fost depistat ulterior și sancționat contravențional pentru nerespectarea Legii 55/2020, cuantumul sancțiunii fiind de 2.000 de lei.

Două zile mai târziu, în seara de 14 noiembrie a.c., aceeași persoană nu a fost găsită la domiciliu, fiind depistată pe raza localității Chiraleș. Pentru că a încălcat măsura carantinei, polițiștii au aplicat o nouă sancțiune contravențională, în cuantum de 3.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art.65 lit.i) din Legea 55/2020.

În ambele cazuri, polițiștii au înștiințat C.J.C.C.I. Bistrița-Năsăud cu privire la cele constatate.

***

La data de 14 noiembrie a.c., în jurul amiezii, în urma activităților de verificare privind respectarea măsurilor de carantină/izolare, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au constatat faptul că un tânăr de 25 de ani, din Răcăteșu, nu respectă măsurile impuse.

Cel în cauză nu a fost găsit la domiciliul declarat, fiind plecat la muncă, la o stână. Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1000 de lei, conform art. 65 lit. i) din L55/2020.

***

La data de 12.11.2021, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au sancționat contravențional un bărbat de 35 de ani, din Teaca, cuantumul sancțiunii fiind de 2.000 de lei.

Bărbatul fusese verificat de polițiști cu privire la respectarea măsurii carantinei, fiind constatat faptul că nu se află la domiciliu. 

***

În dimineața de 12 noiembrie a.c., în urma verificărilor efectuate la persoane față de care a fost dispusă măsura carantinei, polițiștii au constatat faptul că un tânăr de 22 de ani, din județul Cluj nu respectă măsurile impuse, fiind sancționat contravențional. Acesta fusese plasat în carantină în localitatea Bața, până la data de 13 noiembrie 2021.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse, a fost sancționat conform Legii 55/2020, cu amendă de 1.000 de lei.

Dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

În dimineața de 13 noiembrie a.c., în urma verificărilor efectuate, polițiștii Serviciului Rutier au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări pentru mai multe infracțiuni la regimul rutier.

Vizat de comiterea faptelor este un bărbat de 35 de ani, din Corvinești care, în timp ce conducea un moped pe Drumul Județean 172E, prin localitatea Matei, a pierdut controlul acestuia,  accidentându-se.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar mopenul nu figurează ca fiind înregistrat sau înmatriculat.

Conducătorul a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest. Cercetările continuă cu privire la săvârșirea infracțiunilor de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă.

Constatare flagrantă, dosar penal întomcit de polițiștii Serviciului Rutier

În seara de 13 noiembrie a.c., în urma unei constatări în flagrant, polițiștii Serviciului Rutier au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Vizat de comiterea faptei este un bărbat de 57 de ani, din Feldru, depistat și oprit în trafic de polițiști, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Județean 172D, prin localitatea Ilva Mică. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,86 mg/l alcool în aerul expirat și a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemie.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ordin de protecție emis de polițiști, împotriva unui tânăr din Teaca

În după-masa de 13 noiembrie a.c., o tânără de 23 de ani, din Bistrița a sesizat faptul că este amenințată de fostul concubin, un tânăr de 19 ani, din Teaca.

La fața locului, în urma verificărilor efectuate, polițiștii Biroului de Ordine Publică au constatat faptul că tânărul s-ar fi prezentat la ușa apartamentului în care locuiește femeia, unde ar fi provocat distrugeri și i-ar fi adresat amenințări.

Polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului, fiind întrunite condițiile și emis ordin de protecție provizoriu împotriva tânărului din Teaca. Totodată, a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate cu privire la săvârșirea infracțiunilor de amenintare și distrugere.

Sancționat contravențional pentru nereguli la regimul rutier, s-a ales și cu dosar penal

În după-masa de 13.11.2021, ora 16:23, pe strada Calea Clujului din municipiul Bistrița, polițiștii Biroului Rutier au oprit pentru control un autoturism care rula cu viteză peste limita legală, conducătorul auto fiind sancționat contravențional pentru abaterile constatate.

La volan a fost identificat un bărbat de 39 de ani, din Bistrița, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că autoturismul condus nu este înmatriculat, având aplicat numărul de înmatriculare al unui alt autoturism, deținut de aceeași persoană. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ.

În cadrul cercetărilor efectuate, procurorul de caz a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra autovehiculului în cauză.

A fost întomcit doar penal, iar cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.

Cercetări efectuate într-un dosar penal întocmit pentru nerespectarea atribuţiilor privind efectuarea reparaţiilor

În urma controalelor efectuate, polițiștii Serviciului Rutier au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 340 din Codul Penal, respectiv nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor.

Din investigațiile efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în perioada 11-12 noiembrie 2021, un bărbat de 32 de ani, administrator al unui service auto din Galații Bistriței, ar fi primit pentru reparare 3 autovehicule care prezentau avarii, urme de accident, fără să fie îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv fără autorizație de reparație.

Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiști împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, în cadrul dosarului penal întocmit.

Dosar penal în urma unor controale în trafic

La data de 12 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dumitra, împreună cu echipajul de Control Tehnic în Trafic al R.A.R. Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat o acțiune de control în trafic, pe raza de competență.

Astfel, au oprit pentru control un autovehicul înmatriculat în județul Hunedoara, iar la volan au identificat un bărbat de 26 de ani, din Bistrița. În urma verificărilor efectuate,  s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.