Buletin de presă IPJ

Mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare de polițiști

La data de 17  martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii.

Un bărbat de 35 de ani, din Bistrița, a fost condamnat de către Tribunalul Sibiu, la pedeapsa de 3 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

Un tânăr de 26 de ani, din Năsăud, a fost condamnat de Tribunalul Bistrița-Năsăud, la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

Autor identificat și prejudiciu recuperat în totalitate

La data de 17 martie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud au identificat și depistat o persoană bănuită de comiterea unor furturi prin metoda îmbrățișării.

În 16 martie a.c., polițiștii Poliției orașului Beclean au fost sesizați de către un bărbat de 76 de ani, din Chiuza, care le-a adus la cunoștință faptul că este victima unei infracțiuni de furt. Din primele verificări polițiștii au constatat că o persoană necunoscută, prin metoda îmbrățișării i-a sustras bărbatului portmoneul în care se afla suma de 400 de lei, un card bancar și actul de identitate.

Ieri, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud, au fost sesizați despre comiterea unor fapte similare pe raza orașului, victime fiind două femei de 78 și 26 de ani, din Runcu Salvei. Prejudiciul cauzat în urma furtului a constat în suma de 350 de lei, cupoane de pensie și un telefon în valoare de 1400 de lei.

În urma activităților de cercetare penală întreprinse de polițiști a fost identificată și ulterior depistată persoana bănuită de comiterea faptelor, în persoana unui bărbat de 72 de ani, din Botoșani, fiind totodată recuperat integral prejudiciul și restituit celor trei persoane vătămate.

Cercetările vor fi continuate de către polițiștii din cadrul Poliției oraș Beclean și cei al Poliției orașului Năsăud, în vederea documentării faptelor.

Una din metodele de noutate folosite de către hoții din buzunare, este cunoscută drept ”metoda îmbrățișării”.

Specificul acestei  metode constă în faptul  că hoțul abordează victima ca și cum ar fi vechi cunoștințe, inițiază o conversație, timp în care o îmbrățișează îndelung și în același timp îi sustrage din buzunare banii sau alte bunuri.

Fiți în permanență atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră mai cu seamă atunci când vă aflați în aglomerație.

Pentru a evita să deveniți ținte ale unor astfel de infractori, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Evitați să ţineţi portofelul/telefonul mobil/banii în buzunarul de la spate al pantalonilor şi nu vă etalaţi în mod ostentativ banii.
  • Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, tineți-i într-un loc greu accesibil.
  • Evitaţi pe cât posibil zonele aglomerate. Atunci când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit.
  • Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul.
  • Fiți circumspecți atunci când o persoană necunoscută se apropie prea mult de dvs, pretinzând că este o veche cunoștință și insistă să vă îmbrățișeze!

Dacă totuși ați devenit victima unui hoț din buzunare sau ați fost martor la o astfel de faptă, reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112!