Buletin de presă IPJ

Patru persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, reținute pentru 24 de ore, în urma unor percheziții desfășurate ieri

La data de 7 aprilie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința, împreună cu cei din cadrul Secției 1 Poliție Rurala Bistrița, Serviciului Criminalistic și Acțiuni Speciale au descins la 2 adrese din localitățile Lechința și Reghin. În urma activităților, patru persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni au fost reținute pentru 24 de ore.

Perchezițiile au fost desfășurate în urma cercetărilor efectuate într-un dosar penal de furt calificat și au fost identificați și conduși la audieri patru tineri cu vârste cuprinse între 18-32 de ani, din județele Bistrița-Năsăud și Mureș.

Din investigațiile efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în perioada august 2021-ianuarie 2022, cei patru ar fi sustras, în repetate rânduri, bunuri în valoare de 50.000 de lei, din incinta unui depozit din Lechința. Depozitul aparține unei societăți comerciale cu sediul în Bistrița. Totodată, cei patru ar fi transportat bunurile cu un autoturism care ar fi avut aplicate plăcuțe de înmatriculare cu numere false, deși niciunul dintre ei nu deține permis de conducere valabil.

La percheziții, polițiștii au descoperit o bună parte din bunurile reclamate ca fiind sustrase ( aparate electrocasnice, unelte electrice, articole de mobilier etc), precum și autoturismul despre care există indicii că ar fi fost folosit la comiterea infracțiunilor.

Cei patru au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi, 8 aprilie, vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean, în vederea arestării preventive.

Cercetările în acest caz sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința, în vederea documentării cauzei sub toate aspectele.

Acțiune pentru siguranța traficului rutier, desfășurate pe raza orașului Năsăud și a localităților arondate

La data de 7 aprilie a.c., peste 20 de polițiști din cadrul Poliției Orașului Năsăud, Secției 6 Poliție Rurală Năsăud și jandarmi din cadrul Secției de Jandarmi Năsăud au organizat și desfășurat o acțiune pentru siguranța traficului rutier, pe raza de competență.

În cadrul acțiunii, au fost oprite pentru control și verificate 71 de autovehicule și au fost legitimate 84 de persoane, iar pentru neregulile constatate la regimul rutier, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 8.410 lei. Totodată, ca măsuri complementare, au fost dispuse reținerea unui permis de conducere și retragerea a 2 certificate de înmatriculare. De asemenea, polițiștii au aplicat o sancțiune pentru nerespectarea Legii 171/2010 privind regimul silvic, în cuantum de 2.000 lei și au ridicat în vederea confiscării 3mc de material lemnos, transportat fără documente legale.

Tot în cadrul acțiunii, în urma controalelor efectuate în trafic, polițiștii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și încredințarea unui vehicul pentru conducere pe drumurile publice unei persoane care nu are acest drept.

În fapt, pe Drumul Național 17C, între localitățile Telciu și Coșbuc, polițiștii au observat un autoturism care a oprit, iar de la volan a coborât un bărbat. Acesta a urcat în dreapta, iar la volan o femeie care fusese pasager, după care și-au continuat deplasarea.

Echipajul de poliție a oprit pentru control autoturismul în cauză, fiind identificați un bărbat de 27 de ani și o tânără de 19 ani, ambii din Telciu. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul de 27 de ani are permisul de conducere suspendat. Cei doi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.

Mandat de executare a pedepsei închisorii, pus în aplicare de polițiști

La data 7 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Bistrița.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, din Vișeu de Sus, județul Maramureș, a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de  abandon de familie și conducerea unui vehicul fără permis.

Atenție radar! Viteza este cauza unor accidente rutiere cu consecințe grave!

La data de 7 aprilie a.c., poliţiştii Secţiei 1 Poliție Rurală Bistrița şi cei ai Serviciului Rutier au acţionat pe drumurile județene 172G şi 173 pentru prevenirea evenimentelor rutiere, produse pe fondul vitezei excesive.  Acțiunile au fost desfășurate în localitățile Budacu de Jos și Jelna și a fost folosită și o autospecială dotată cu aparat radar.

În urma controalelor, polițiștii au depistat 48 de conducători auto care nu au respectat regimul legal de viteză pe sectoarele de drum din interiorul celor două localităţi. De asemenea, au fost reţinute 3 permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi 1 permis pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, s-au mai retras și 2 certificate de înmatriculare.

În total, pentru neregulile constatate în trafic, au fost aplicate 72 de sancţiuni contravenţionale, toate conform OUG 195/2002, în cuantum de 20.780 lei.