Buletin de presă IPJ

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii bistrițeni au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere, în contextul Sărbătorii Floriilor și Paștelui Catolic.

Peste 470 de polițiști au fost la datorie pentru ca Sărbătoarea Floriilor și Paștele Catolic să fie sărbătorite în siguranță. Acțiunile au vizat creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, precum și prevenirea accidentelor de circulație.

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării produselor specifice sărbătorilor pascale. Astfel, la data de 16 aprilie a.c., au fost verificați 13 operatori economici, precum și 28 persoane fizice ce își desfășoară activitatea în domeniul vizat.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 2 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 1000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 252/2003, privind registrul unic de control, iar celelalte 2 au fost aplicate pentru nereguli privind unele măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol și privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, ambele cu avertisment.

În același context, la data de 17 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița și cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale şi contra persoanei.

Astfel, în mediul rural, pe raza de competență a secției, au fost legitimate 39 persoane și au fost oprite pentru control 27 autovehicule. Pentru neregulile aplicate, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 8785 de lei, dintre care 4 pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în cuantum de 4000 de lei. Celelalte au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, suplimentar fiind reţinute 2 permise de conducere pentru consum de alcool.

În urma acţiunilor organizate și desfășurate pe raza de competență a Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului, în noaptea de 16/17 aprilie a.c., pentru neregulile constatate au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 900 de lei, toate pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Sancțiunile au fost aplicate în urma controalelor la cluburi și localuri publice, fiind legitimate și verificate 14 persoane.

De asemenea, în noaptea de 16/17 aprilie a.c., precum și în seara de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năsăud, cei ai Secției 6 Poliție Rurală Năsăud și jandarmi, au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

În acest sens, au fost oprite pentru control și verificate 61 de autovehicule și legitimate 120 de persoane. Totodată, au mai fost verificați și 8 agenți economici.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 29 de sancțiuni, în cuantum total de 11.270 de lei, dintre care 15 pentru încălcări ale legislației rutiere, în cuantum de 3770 de lei și a fost retras 1 certificat de înmatriculare. Pentru abateri prevăzute de Legea 61/1991, au fost aplicate 12 sancțiuni, în cuantum de 7500 de lei.

Pe raza orașului Sângeorz-Băi și Secției 7 Poliție Rurală, în cadrul acțiunilor desfășurate, au fost verificate 22 de autoturisme și legitimate 28 de persoane. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 21 de sancțiuni, în cuantum de 3690 de lei, majoritatea pentru bateri de natură rutieră. Ca măsură complementară, au fost reținute 2 permise de conducere.

Alcoolul și urmările lui

Un tânăr de 24 de ani, din Mănășturel, județul Cluj, care conducea un autoturism pe raza orașului Năsăud a fost implicat într-un accident rutier. Acesta, în calitate de conducător al unui autoturism, a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un autoturism parcat. De asemenea, a acroșat o conductă de gaz și gardul metalic cu poarta de acces al unui imobil.

Tânărul a refuzat să fie transportat la spital. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recolatate probe în vederea determinării alcoolemiei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Năsăud.

Condamnat la 2 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, dus în penitenciar de polițiști

La data de 15 aprilie a.c., polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sîngeorz-Băi au depistat un bărbat de 40 de ani, din Ilva Mică, pe numele căruia, la aceeași dată, Judecătoria Năsăud a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare.

Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, bărbatul fiind condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Cel în cauză a fos dus în penitenciar de polițiștii de la Investigații Criminale.

Prejudiciul unei distrugeri, recuperat integral, în urma investigațiilor efectuate de polițiștii din Șieu Măgheruș

În urma cercetărilor şi investigaţiilor, efectuate într-un dosar de distrugere, de către poliţiştii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Beclean, Postul de Poliție Șieu-Măgheruș, au fost identificați doi tineri de 21, respectiv 22 de ani, ambii din Crainimăt, bănuiți de comiterea faptei.

Cei doi sunt bănuiți că, în seara de 4 februarie a.c., ar fi distrus anvelopele unui autoturism ce aparține unui bărbat din localitate. Prejudiciul, în valoare de 1350 de lei a fost recuperat integral.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii de la Postul de Poliție Şieu-Măgheruş.

Reteag: depistat în flagrant delict

În seara de 16 aprilie a.c., pe Drumul Județean 172K, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au depistat, în flagrant delict, un conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Beclean, conducea un autoturism prin localitatea Reteag, deși se afla sub influența alcoolului.

Rezultatul în urma testării cu aparatul etilotest, a fost 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice în vederea determinării cu exactitate a alcoolemiei. Cercetările în cauză vor fi continuate de către polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș.

Depistați în trafic cu nereguli, s-au ales cu dosare penale

La data de 15 aprilie a.c., în cadrul acțiunilor pe linie rutieră, desfășurate, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat și oprit în trafic un autoturism care cirula pe Drumul Județean 173, în localitatea Pinticu.

La volan a fost identificat un bărbat de 32 de ani, din Măgura Ilvei, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că are permisul de conducere suspendat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autoturism fără permis de conducere.

La aceeași dată, pe Drumul Județean 173C, în Budacu de Jos, a fost depistat un bărbat de 38 de ani, din localitate, în timp ce conducea un moped, deși nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Totodată, în urma verificărilor, a reieșit faptul că mopedul condus de acesta figurează ca fiind  neînmatriculat. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.