Buletin de presă IPJ

În intervalul 22-25 aprilie a.c., în Bistrița-Năsăud, aproape 800 de poliţişti de la Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Acțiuni Speciale și alte structuri au fost la datorie și au acţionat pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în perioada Sărbătorilor Pascale

Misiunile din Noaptea de Înviere au fost concentrate în zona lăcașurilor de cult unde au avut loc slujbe religioase cu participarea unui public numeros, nefiind înregistrate evenimente nedorite.

În ceea ce privește siguranța rutieră, polițiștii de la structurile de profil din județ au desfășurat, permanent, activități de monitorizare a traficului rutier și, pentru prevenirea unor accidente rutiere grave, produse pe fondul consumului de alcool sau substanțe psihoactive, au intensificat controalele în trafic. În cadrul acestora, au fost efectuate testări cu aparatele DrugTest și etilotest, fiind constatate, în flagrant delict, mai multe nereguli pentru care polițiștii s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosare penale.

ASTFEL, AU FOST OPRIȚI LA TIMP DE POLIȚIȘTI, înainte să fie implicați în evenimente rutiere:

La data de 26 aprilie a.c., în jurul orei 00.20, în urma unor controale în trafic, polițiștii Biroului Rutier Bistrița s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.  

Vizat de comiterea faptei este un bărbat de 29 de ani, din Bistrița care a fost oprit pentru control de polițiști, pe strada Rodnei din Bistrița. Rezultatul indicat în urma testării cu aparatul etilotest a fost 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice în vederea determinării alcoolemiei.

Cercetările în acest caz continuă de către polițiștii Biroului Rutier Bistrița, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.  

***

La data de 26 aprilie a.c., în jurul orei 03.10,polițiștii Biroului Rutier Bistrița au oprit în trafic un autoturism care circula prin Bistrița și la volanul căruia se afla un tânăr de 20 de ani, din Ilva Mică.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanțelor cannabis și metamfetamină. A fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice, în vederea determinării cu exactitate a substanțelor psihoactive consumate.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu, au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.  

***

În după-masa de25 aprilie a.c., pe Drumul Național 17, prin localitatea Coldău, polițiștii rutieri din Beclean au depistat în trafic un bărbat de 48 de ani, din Ilva Mică, care conducea un autoturism, deși nu avea acest drept.

Fiind verificat, s-a constatat faptul că nu deține permis de conducere valabil. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost negativ. În cauză s-a întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 25 aprilie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au depistat în trafic, pe Drumul Județean 173B, în Tărpiu, un autoturism condus de un tânăr de 22 de ani, din Bistrița.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că acesta are permisul de conducere suspendat, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanței metamfetamină și a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice.

S-a întocmit dosar penal, iar cercetările continuă de către polițiștii din Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul  sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 23 aprilie a.c., după ora 02:00, polițiștii Biroului Rutier au oprit în trafic pe raza municipiului Bistrița un autoturism.

A fost identificat șoferul, un tânăr de 19 ani, din Posmuș. În urma verificărilor efectuate de către polițiști s-a constatat faptul că acesta se află sub influența unor substanțe psihoactive. Testarea cu aparatul DrugTest 5000 a indicat faptul că tânărul este pozivit în cazul consumului de Canabis și Metamfetamină.

În consecință, tânărul a fost transportat de către polițiști la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 04:30, luptătorii din cadrul Serviciului Pentru Acțiuni Speciale au oprit pe Drumul Național 17, pe raza orașului Beclean, un autoturism.

A fost identificat șoferul, un tânăr de 24 de ani, din Coldău. În urma verificărilor întreprinse, polițiștii au constatat faptul că acesta nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, suspendat.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Orașului Beclean fiind întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 24 aprilie a.c., după ora 01:30, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit în trafic, pe Drumul Județean 172 în localitatea Nimigea de Jos, un  autoturism.

A fost identificat șoferul, un tânăr de 28 de ani, din  Nimigea de Jos, iar întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind de 0.60 mg/L  alcool pur în aerul expirat. De asemenea, șoferul a fost testat și cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru substanța metamfetamină.

Tânărul a fost transportat la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii concentrației de alcool în sânge recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei și a substanței psihoactive. Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud.

***

În data de 24 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe strada Drumul Dumitrei Vechi.

A fost identificat șoferul, un bărbat de 31 de ani din Bistrița. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, urmând documentarea faptei.

***

La data de 25 aprilie a.c., în jurul orei 02:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe strada Calea Moldovei.

A fost identificat șoferul, o femeie de 43 de ani, din Bistrița. În urma verificărilor efectuate și a testării cu aparatul etilotest, polițiștii au constatat faptul că aceasta se află sub influența alcoolului, rezultatul indicat de aparatul etilotest fiind de 0.92 mg/l alcool pur în aerul expirat. În consecință, femeia a fost condusă la spital unde i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii concentrației de alcool în sânge.

Cercetările sunt continuate în vederea documentării infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 25 aprilie a.c., în jurul orei 03:30, polițiștii Serviciului Pentru Acțiuni Speciale au oprit în trafic un autoturism ce se deplasa pe raza municipiului Bistrița.

A fost identificat șoferul, un bărbat de 40 de ani din Bistrița. Întrucât emana halenă alcoolică, polițiștii au dispus testarea cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, a fost testat și cu aparatul DrugTest 5000, rezultând faptul că șoferul este pozitiv în cazul substanței metamfetamină.

Bărbatul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

Cercetările sunt continuate de către polițiști în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 25 aprilie a.c., după ora 00:30, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit în trafic, pe raza localității Dumitra, un autoturism. A fost identificat șoferul, un bărbat de 35 de ani, din localitate.

Întrucât bărbatul prezenta halenă alcoolică, polițiștii au dispus testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind unul pozitiv, indicând valoarea de 0.84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatului i-au fost recoltate la spital două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 24 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Sângeorz–Băi au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe Drumul Național 17D.

La volanul acestuia a fost identificat un tânăr de 20 de ani, din Sângeorz-Băi. Polițiștii au efectuat testarea cu aparatul alcooltest a acestuia, valoarea indicată de aparat fiind de 0.88 mg/L alcool pur în aerul expirat. Astfel, șoferul a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii concentrației de alcool în sânge.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Sângeorz-Băi în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracțiunea de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau altor substanțe.

Alcoolul și urmările lui

Azi-noapte, în jurul orei 02.35, a fost sesizat prin 112 faptul că, la intrarea în localitatea Chiochiș, s-a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale.

La fața locului, pe Drumul Județean 172A, polițiștii au constatat faptul că sunt implicate 3 autoturisme. Din primele verificări, a reieșit faptul că un bărbat de 41 de ani, din Nușeni, în calitate de conducător al unui autoturism care se deplasa pe direcția Chiochiș-Beclean, a pierdut controlul și a intrat în coliziune cu un autoturism parcat. Din impact, autoturismul a fost proiectat într-un alt autoturism care, de asemenea, era parcat în apropierea unui imobil.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat și s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, iar cercetările sunt continuate de polițiștii din Beclean.

***

La data de 23 aprilie a.c., polițiștii Biroului Rutier au intervenit la un accident soldat cu pagube materiale.

La fața locului a fost identificat un bărbat de 66 de ani, din Bistrița, iar din verificările efectuate a reieșit faptul că, în timp ce conducea un autoturism pe Bulevardul Republicii din Bistrița, a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un copac.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre în vederea determinării alcoolemiei.

A fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier.

***

La data de 22 aprilie a.c., o tânără a sesizat producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, pe raza localității Beudiu.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean ajunși la locul evenimentului au identificat un șofer de 27 de ani, din comuna Sânmărtin, județul Cluj.

Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că tânărul a condus un autoturism pe Drumul Județean 172I, prin localitatea Beudiu, iar la un moment dat a acroșat un autoturism parcat pe direcția sa de deplasare, autoturism care ulterior a fost proiectat într-un alt autovehicul parcat.

În urma cercetărilor efectuate la locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, în urma testării acestuia cu aparatul etilotest s-a constatat că tânărul se află sub influența alcoolului, rezultatul indicat fiind de 0.71 mg/l alcool pur în aerul expirat. La spital, șoferului i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Cu privire la autoturismul condus de șoferul clujean, polițiștii au constatat că acesta nu este înmatriculat, fiind radiat din circulație. Totodată au constatat că pe autoturism sunt aplicate numere de înmatriculare false, respectiv în partea din față a autoturismului având o plăcuță cu număr de înmatriculare emis de autoritățile germane iar în partea din spate o plăcuță cu număr de înmatriculare emis de autoritățile din Anglia.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.

***

La data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 1:00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeroz-Băi au intervenit la un accident rutier produs pe Drumul Național 17D, la ieșire din Sângeorz-Băi înspre Maieru.

La locul evenimentului polițiștii au găsit un autoturism răsturnat în partea stângă a direcției de deplasare și au identificat conducătorul autoturismului, un tânăr de 29 de ani, din Sângeorz-Băi

Șoferul a  fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0.90 mg/L alcool pur în aerul expirat.Bărbatul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Cercetările sunt continuate de către polițiști în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.                   

Un tânăr din Căianu Mic, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni, a fost reținut de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș

În seara de 25 aprilie a.c., în urma cercetărilor efectuate, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr 25 de ani, din Căianu Mic, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni.

În fapt, în dimineața de 25 aprilie a.c., în jurul orei 04.00, tânărul de 25 de ani, împreună cu un altul de 21 de ani, din Dobricel ar fi plecat cu două tinere de 20 și 21 de ani, ambele din Bistrița, de la un local din Chiuza. Cei patru au plecat înspre Căianu Mic, cu un autoturism pe care acesta tânărul din Căianu Mic l-ar fi condus.

În jurul orei 06.00, cei patru ar fi ajuns în localitatea Spermezeu unde ar fi oprit, iar din cauza unor neînțelegeri, tânărul de 25 de ani ar fi agresat-o pe una dintre fete. Ulterior, cele două tinere ar fi solicitat să plece, însă cei doi tineri nu le-ar fi permis.

Cei patru ar fi plecat în localitatea Șendroaia, unde ar fi fost observați de un tânăr care se afla în zonă, împreună cu familia și care a intervenit, le-a preluat pe tinere și a sesizat Poliția, prin intermediul unei polițiste aflată în timpul liber și care locuia în apropiere.

Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au declanșat imediat verificările, iar în scurt timp, autoturismul cu care se deplasau cei doi a fost depistat în localitatea Dobric, pe Drumul Județean 171. Aceștia nu au oprit la semnale polițiștilor și-au continuat deplasarea, până în localitatea Hășmașu-Ciceului, unde au fost identificați și legitimați.

Cei doi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,68 mg/l în cazul tânărului de 25 de ani și de 1.09 mg/l în cazul celui de 21 de ani. La testarea cu aparatul DrugTest, rezultatele au fost pozitive în ambele cazuri și au fost conduși la spital, unde le-au fost recoltate probe biologice.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că tânărul de 25 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Tânărul de 25 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi, va fi prezentat magistraților, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările în acest caz sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violente, lipsirea de libertate, tentativa de viol, conducerea  unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Ordin de protecție provizoriu, emis de polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului

La data de 23 aprilie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au intervenit în localitatea Dumbrava la un scandal în familie.

Pe fondul unor discuții în contradictoriu și a consumului de alcool, un bărbat de 48 de ani, în timp ce se afla în imobil împreună cu soția acestuia, o femeie de 39 de ani, ar fi amenințat-o pe aceasta cu acte de violență.

Întrucât amenințările i-au provocat femeii o stare de temere, aceasta împreună cu polițiștii au întocmit un formular de evaluare a riscului constatând oportună emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului.

Totodată, cu privire la aspectele sesizate polițiștii au întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de amenințare, urmând documentarea faptei.