Buletin de presă IPJ

Consumul de alcool la volan influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale

În după-masa de 14 iunie a.c., polițiștii Biroului Rutier au intervenit la un accident rutier, soldat cu pagube materiale și sesizat prin 112, de către o femeie din Bistrița. În urma celor constatate, au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism condus de un bărbat de 67 de ani, din Bistrița, care efectua o manevră de mers înapoi, a acroșat un autoturism parcat, ce aparține unei femei din municipiu.

În urma testării cu aparatul etilometru a bărbatului, a rezultat valoarea de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii Biroului Rutier Bistrița.

Acțiuni pentru prevenirea accidentelor, produse pe fondul unor defecțiuni tehnice, desfășurate de polițiști și reprezentanți ai Registrului Auto Roman Bistrița-Năsăud

Ladata de 14 iunie a.c., în intervalul orar 10.00-14.00, polițiștii de la Postul de Poliție Comunal Dumitra, din cadrul Secției 6 Politie Rurală Năsăud au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere. De asemenea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Roman Bistrița-Năsăud au fost efectuate controale în scopul înlăturării din circulație a autovehiculelor care, prin deficiențele tehnice pe care le au, pun în pericol securitatea în trafic.

Acțiunea s-a desfășurat pe Drumul Național 17C, Județean 172B și drumurile comunale din comuna Dumitra. Au fost oprite pentru verificări zeci de autoturisme, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 4060 de lei, conform  O.U.G. 195/2002  privind regimul rutier.

Ca măsură complementară, pentru deficiențe precum: lipsa inspecției tehnice periodice, anvelope de alte dimensiuni decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului și lumini neomologate, au fost retrase 8 certificate de înmatriculare.

Material lemnos fără proveniență legală, în valoare de peste 20.000 de lei, confiscat de polițiștii Serviciului de Ordine Publică

În perioada 7-14 iunie a.c., polițiștii din Bistrița-Năsăud au desfășurat verificări cu privire la transporturile de material lemnos, efectuate în ultimele 6 luni, de către transportatori neprofesioniști.

Astfel, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu silvicultori din cadrul ocoalelor silvice de regim au efectuat verificări cu privire la zeci de transporturi de material lemnos, efectuate de transportatori neînregistrați în aplicația SUMAL 2.0.

În urma verificărilor, polițiștii au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 35.000 de lei, pentru nerespectarea interdicției de a transporta o cantitate maximă de 20 de metri cubi de material lemnos, într-un an calendaristic, de către transportatorii neînregistrați în SUMAL 2.0.

Totodată, polițiștii au dispus confiscarea valorică a cantității de 90,12 metri cubi de material lemnos, în valoare de 20.873 de lei.