Buletin de presă IPJ

Consecințe ale consumului de alcool și substanțe psihoactive

La data de 27 iunie a.c., polițiștii din Năsăud au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Nepos, soldat cu rănirea unei persoane. În urma celor constatate, a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și vătămare corporală din culpă.

La fața locului a fost identificat un tânăr de 21 de ani, din Năsăud, iar din primele verificări efectuate a reieșit faptul că, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Național 17D, pe direcția Nepos spre Năsăud, a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea bărbatului de 64 de ani.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ în cazul celui de 64 de ani și pozitiv, respectiv de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celuilalt. Totodată, tânărul de 21 de ani a fost testat și cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Năsăud, în cadrul dosarului penal întocmit.

Update știre: ”Reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier”/buletin de presă 27 iunie 2022

La data de 27 iunie a.c., tânărul din Josenii Bârgăului a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița care a dispus plasarea sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile a acestuia.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciul Rutier în cadrul dosarului penal întocmit.

Vehicule reclamate ca fiind sustrase din Germania și Franța, descoperite de polițiști în Bistrița-Năsăud

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat și ridicat din posesia unui bărbat din Chiuza, 3 utilaje agricole fabricate în anul 2021. Utilajele, în valoare de aproximativ 350.000 de euro erau reclamate ca fiind sustrase din Germania, la data 20.06.2022. Totodată, polițiștii au mai descoperit și o semiremorcă, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, reclamată ca sustrasă din Franța, la data de 09.05.2022.

Polițiștii efectuează cercetări în cooperare cu autoritățile judiciare din Germania și Franța pentru a stabili împrejurările în care vehiculele au ajuns pe teritoriul României, documentării faptei și stabilirii vinovăţiei persoanelor implicate.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de tăinuire.

ATENȚIE!

Conform art. 338 din Codul Penal, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani!

Ladata de 27 iunie a.c., polițiștii au intervenit pe strada Calea Moldovei din Bistrița, unde a avut loc un accident rutier. La fața locului, în urma cercetărilor efectuate, a reieșit faptul că, o femeie de 54 de ani, din Prundu Bârgăului care conducea un autoturism, în apropierea unei treceri pentru pietoni semaforizată, a accidentat o femeie de 61 de ani, angajată în traversarea străzii. Femeia de 61 de ani a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ulterior producerii accidentului rutier, conducătoarea auto ar fi mutat autovehiculul. Rezultatele testării cu aparatul etilotest au fost negative în ambele cazuri.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă șipărăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

IMPORTANT!

Conform art. 77 din O.U.G. 195/2002, conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.


Conform art. 79 din O.U.G. 195/2002, conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:

a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;

b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

*Doar în cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale, se exceptează de la obligaţiile prevăzute mai sus:

a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.