Buletin de presă IPJ

UPDATE: La data de 16 august a.c., fata de cei trei tineri implicati in scandalul din localitatea Prundu Bargaului a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore (pentru săvârșirea infractiunilor de tulburarea ordinii si liniștii publice si lovire sau alte violente – reținute in sarcina tinerilor, de 22 de ani si 28 de ani, respectiv pentru infracțiunea de tulburarea ordinii si liniștii publice – in cazul tânărului, de 23 de ani).  Acestia au fost prezentați Parchetului de pe langa Judecătoria Bistrita, cu propunere de arestare preventivă. Propunerea nu a fost însușită, fiind dispusa măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile.

La data de 16 august a.c., un bărbat, in varsta de 52 de ani, din Bistrita, a sesizat Politia cu privire la faptul ca, persoane necunoscute i-ar fi sustras autoturismul, care se afla parcat in curtea unui imobil situat in localitatea Sigmir. La scurt timp, in urma cercetărilor efectuate, polițiștii din cadrul IPJ BN au reusit identificarea persoanei bănuite de comiterea furtului, in persoana unui bărbat, de 46 de ani, din comuna Livezile. De asemenea, a fost identificat si recuperat autoturismul sustras. Fata de bărbat s-a dispus măsura reținerii pt 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de furt in scop de folosință. Totodată, la data de 17 august a.c., la efectuarea percheziției corporale a bărbatului, polițiștii din cadrul Centrului de Retinere si Arestare Preventivă al IPJ BN au depistat asupra acestuia un cartuș tip vânătoare. Bărbatul nu este autorizat sa dețină arme si muniții din categoriile celor supuse autorizării. Astfel, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor si al munițiilor. Cercetările sunt continuate de politistii bistriteni, urmand a fi propusă o solutie legală prin Parchetul de pe langa Judecătoria Bistrita.

La data de 16 august a.c.,  polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au continuat controalele si verificările de specialitate, in județul Bistrita-Năsăud, in vederea combaterii faptelor ilicite in domeniul evaziunii fiscale, a comertului cu mărfuri, dar si a prestarilor de servicii către populatie, pentru verificarea legalității activităților desfășurate de catre unitățile de alimentație publică si de cazare a turiștilor, in zonele si locurile semnalate cu risc criminogen ridicat. Astfel,  ca urmare a activităților desfășurate, au fost aplicate 9 sanctiuni contravenționale, in valoare totală de 23000 de lei. Dintre acestea, 7 sunt prevăzute si pedepsite de Legea nr 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati (…) ilicite, alte 2 fiind aplicate la O.U.G. nr 28/1999 privind obligatia agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. De asemenea, a fost confiscat numerar, in cuantum de 170 de lei.

La data de 16 august a.c., o tanara, in varsta de 21 de ani, din Posmus, in timp ce conducea un autoturism pe DJ 154, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea virajului la dreapta, pentru a pătrunde pe DJ 173, acrosand o bicicleta, condusă regulamentar de un bărbat, in varsta de 71 de ani, din Sieu. In urma impactului biciclistul a căzut pe carosabil, suferind leziuni corporale, astfel ca a fost transportat la Spitalul Județean de Urgenta Bistrita pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătoarea auto a părăsit locul producerii accidentului, fiind depistată de politisti la domiciliul acesteia, in localitatea Posmus. Tânăra a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,05 mg/l alcool pur in aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In cazul biciclistului rezultatul a fost negativ. In cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă si părăsirea locului accidentului.

La data de 17 august a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului, împreună cu cei din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, in timp ce se aflau in serviciul de patrulare pe DN17, au depistat pe raza localității Muresenii Bârgăului un bărbat, de 30 de ani, din Tiha Bârgăului, care transporta cu o autoutilitara 8,67 mc material lemnos, fara aviz de însoțire din care sa rezulte proveniența legală. Materialul lemnos, in valoare de 1784 de lei,  a fost confiscat iar bărbatul a fost sanctionat contravențional cu amenda, in valoare de 5000 de lei. Cercetările sunt continuate pentru a se stabili, cu exactitate, provenienta materialului lemnos.

La data de 16 august a.c., Politia a fost sesizată despre săvârșirea unui furt dintr-un magazin situat in municipiul Bistrița. In urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, o tânără, în vârstă de 28 de ani, din Ploiesti, și un tânăr, de 24 de ani, din Bistrița, ar fi sustras mai multe produse de pe rafturile magazinului, trecand casa de marcat fara a le achita. Prejudiciul cauzat, in valoare de 178 de lei, a fost recuperat in totalitate. In cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.