Buletin de presă IPJ

Material lemnos fără documente legale, în valoare de peste 1500 de lei, ridicat în vederea confiscării de către polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice 

La data de 21 august a.c., în jurul orei 21.30,  polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale l-au depistat și oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 44 ani, din Mureșenii Bârgăului, care conducea o autoutilitară.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că acesta transporta material lemnos, în valoare de aproximativ 1.500 lei, fără documente legale.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 5.000 lei, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării.

Substanțe susceptibile a avea efect psihotrop, descoperite asupra unui tânăr, ridicate în vederea continuării cercetărilor

La data de 21 august a.c., în jurul orelor 23.30, pe un bulevard din Bistrița, polițiștii Biroului de Ordine Publică l-au oprit pentru control pe un tânăr de 27 de ani, din municipiu.

Astfel, într-un rucsac pe care îl avea asupra lui, polițiștii au descoperit  un plic care conținea substanțe vegetale, susceptibile a avea efect psihotrop. Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală care a fost înaintat structurii competente.

Controale pentru siguranța traficului rutier 

La data de 21 august a.c., pe drumul E578, pe raza localității Teaca, polițiștii l-au depistat pe un tânăr de 16 ani, din localitate, în timp ce conducea un moto-scuter care nu era înmatriculat ori înregistrat.

De asemenea, având în vedere faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

GUVERNUL MODIFICĂ PREVEDERILE CODULUI RUTIER PENTRU A PREVENI ”LIVE-UL LA VOLAN”

Guvernul a adoptat noi modificări ale Codului Rutier care au drept scop prevenirea accidentelor de circulație provocate de faptul că șoferului i-a fost distrasă atenția de folosirea telefonului mobil, inclusiv pentru realizarea unei transmisiuni în direct pe rețelele de socializare. 

Astfel, se va interzice ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancționa cu patru puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă. Vor fi sancționați cu amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere. În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește.

Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență.

Prin introducerea noilor modificări se urmărește reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulație cauzate de faptul că șoferului i-a fost distrasă atenția de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic.