Buletin de presă IPJ

Bărbat din Galați cercetat pentru infracțiunea de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor   

La data de 25 septembrie a.c., în urma verificărilor și investigațiilor efectuate, polițiștii din cadrul Poliției oraș Beclean au identificat un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din județul Galați, bănuit de săvârșirea infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

În fapt, la data de 8 iunie a.c., un bărbat, în vârstă de 47 de ani, domiciliat în Austria, a sesizat Poliția prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, în timp ce se afla într-o stație de alimentare cu carburanți, din localitatea Coldău, și-a pierdut portofelul, în interiorul acestuia aflându-se aproximativ 150 de lei și mai multe cărți de vizită.

Gălățeanul, aflat în perimetrul stației de alimentare, este bănuit că și-ar fi însușit portofelul căzut pe podea, la scurt timp plecând de la fața locului la volanului unui autoturism.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, portofelul urmând a fi restituit persoanei vătămate.

Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit, urmând a fi propusă soluție legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean.

          ***

Vă reamintim faptul că legea, respectiv art. 243 din Codul Penal, pedepsește ”Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. 

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. 

Acțiuni pe linie silvică desfășurate de polițiști

În perioada 24 – 25 septembrie a.c., polițiștii Compartimentului Rutier din cadrul Poliției oraș Beclean au organizat și desfășurat o acțiune pe linie silvică, pe raza de competență.

Astfel, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1885 de lei, conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, respectiv Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și au fost confiscați 2,5 mc material lemnos, în valoare de 375 de lei.

Totodată, au fost reținute două certificare de înmatriculare și două seturi de plăcuțe de înmatriculare.

         ***

De asemenea, la data de 25 septembrie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș, cu sprijinul reprezentanților Ocolului Silvic Beclean, au executat o acțiune pe linie de silvicultură, depistând astfel pe DN 17, în localitatea Reteag, o autoutilitară, condusă de către un tânăr, de 29 de ani, care transporta material lemnos, fără forme legale.

Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat.

Acțiune organizată în scopul prevenirii și combaterii accidentelor de circulație și pentru disciplinarea participanților la trafic

La data de 25 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dumitra împreună cu reprezentanți din cadrul Registrului Auto Român Bistrița au organizat o acțiune, pe linie de circulație rutieră, în scopul prevenirii și combaterii accidentelor de circulație, precum și pentru disciplinarea participanților la trafic.

În urma acțiunii desfășurate au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5020 de lei, și au fost reținute 4 certificate de înmatriculare.

Bărbat, de 70 de ani, la volan sub influența băuturilor alcoolice

La data de 25 septembrie a.c., un bărbat, în vârstă de 70 ani, din comuna Ilva Mare, a fost depistat în trafic de polițiștii din cadrul Poliției oraș Sîngeorz-Băi în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, în urma testării cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.             

Față de bărbat cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.