Buletin de presă IPJ

Bănuit de înșelăciune, identificat de polițiști

La data de 28 octombrie a.c., în urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 25 de ani, din Bistrița, bănuit de comiterea unei înșelăciuni.

În fapt, din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în luna iunie 2019, fiind contactat de o femeie, pentru efectuarea unei lucrări la gardul proprietății sale, ar fi primit în avans suma de 1000 de lei, din care 800 de lei pentru materialele necesare și 200 de lei avans pentru manoperă. Ulterior, după ce i-a prezentat femeii bonul pentru materialele achiziționate, a mai solicitat și primit suma de 200 de lei pentru materiale.

Tânărul a început lucrarea, însă la scurt timp a și abandonat-o, cu promisiunea că îi va returna banii, după care nu i-a mai răspuns femeii la telefon.

Prejudiciul cauzat, în valoare de 600 de lei, a fost recuperat în totalitate. Cercetările continuă de polițiștii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Ordin de protecție, emis pentru protejarea unei tinere de 21 de ani, din Prundu Bârgăului

La data de 29 octombrie 2019, o tânără de 21 de ani, din Prundu Bârgăului s-a prezentat la postul de poliție din localitate, unde a sesizat faptul că a fost amenințată cu moartea de către fostul concubin, un tânăr de 26 de ani, din Ciosa.

Polițiștii au întocmit un formular de evaluare a riscului, iar ca urmare a celor constatate, pentru protejarea acesteia, a fost emis ordin de protecție provizoriu. De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru amenințare în cadrul căruia polițiștii Secției 2 continuă cercetările.

Update: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri/retinut-pentru-24-de-ore-cercetat-pentru-comiterea-unor-infractiuni-la-regimul-rutier

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile, față de bărbatul de 45 de ani, din Viile Tecii, cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier.

MODIFICĂRI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL ORDINII ȘI SIGURANȚEI PUBLICE

La data de 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În perioada următoare, Poliția Română va demara o campanie de informare atât pentru cetățeni, cât și în rândul  personalului propriu, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.