Buletin de presă IPJ

CONTROALE ÎN PIEȚE ȘI MAGAZINE ALIMENTARE

Acțiuni comune, pentru siguranța cetățenilor, desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

La data de 11 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud au acționat în comun, în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul evaziunii fiscale, fraudelor vamale și a comerțului ilicit.

Având în vedere faptul că ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, scopul acestor acțiuni este acela de a preveni ilegalitățile din domeniul agroalimentar prin intermediul unor practici înșelătoare sau frauduloase (carne, produse din carne congelate/refrigerate, ouă, lapte, legume-fructe și altele), neconforme din punct de vedere calitativ/epidemiologic, provenite din culturi în care s-au folosit pesticide peste limitele admise de normele specifice tipurilor de plante, ori cu produse alimentare de origine animală provenite din zonele cu alertă epidemiologică, sau a căror proveniență și calitate nu poate fi dovedită.

În acest sens, au fost efectuate controale și verificări de specialitate în zona orașului Beclean și a localităților limitrofe, ocazie cu care au fost verificate 26 de persoane fizice și juridice.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 42.400 lei și a fost dispusă măsura complementară a confiscării sumei de 180 de lei. Din totalul sancțiunilor aplicate, 7 au fost pentru nerespectarea prevederilor  Legii cu nr. 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite și 5 sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor Hotărârii Guvernului 984/2005-privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

VERIFICĂRI ÎN DOMENIUL SISTEMELOR DE SECURITATE

Sancțiuni în valoare de peste 11.000 de lei, aplicate de polițiști, în urma acțiunilor desfășurate, ieri, în domeniul verificării sistemelor de securitate.

În perioada 10-11 decembrie a.c.,  polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică –  Compartimentul Sisteme de Securitate, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Sângeorz-Băi, Secției 7 de Poliție Rurală Sângeorz-Băi și a Secției 6 de Poliție Rurală Năsăud au efectuat verificări în domeniul sistemelor de securitate, pe raza de competență.

Activitățile au vizat obiective care operează cu valori, respectiv unităţi şi instituţii de interes public, societăţi care au ca obiect de activitate schimbul valutar, case de amanet și unităţi profilate pe activităţi cu bijuterii, unități poștale, staţii de comercializare a carburanţilor, spaţii comerciale, săli de jocuri de noroc, prestatori de servicii de pază şi în sisteme tehnice, dar și alte categorii de unităţi.

În urma controalelor efectuate, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, toate conform Legii 333/2003, respectiv H.G. 301/2012, în valoare totală de 11.200 lei. Poliţiştii vor continua și în perioada următoare acţiunile pentru verificarea legalităţii funcţionării prestatorilor de servicii de securitate.

ACȚIUNI PE TOATE LINIILE, ÎN LOCALITATEA TEACA

Peste 60 de persoane au fost legitimate și verificate în cadrul acțiunilor preventive, desfășurate ieri, de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Bistrița-Năsăud, în localitatea Teaca.

La data de 11 decembrie 2019, între orele 06.00 – 14.00, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, Serviciului Criminalistic, sprijiniți de jandarmi și specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Bistrița-Năsăud au desfășurat acțiuni pe raza comunei Teaca.

Acțiunile au urmărit asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea normelor în vigoare privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale persoanelor care locuiesc în zona respectivă. Activitățile de ieri au vizat combaterea delictelor silvice, prevenirea evenimentelor rutiere, prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prevenirea apariției pestei porcine africane.

Astfel, 64 de persoane, depistate în Viile Tecii, dar și raza localității Teaca au fost legitimate de polițiști și jandarmi și 27 de autoturisme au fost controlate în trafic de rutieriști. Cu ocazia acțiunilor, a fost constată, în flagrant, o infracțiune de conducere fără permis. Totodată, a fost depistată o tânără de 17 ani, căutată la nivel național, fiind dispărută din data de 27 noiembrie.

Oamenii legii, împreună cu reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Bistrița-Năsăud au acționat și pe linia absenteismului școlar, fiind depistați 6 elevi care nu frecventau cursurile școlare. De asemenea, polițiștii au participat la 4 activități la clase la care au fost semnalate probleme de comportament ale unor elevi. În urma acțiunilor de ieri, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de  5725 lei,  una dintre acestea fiind conform Legii 171/2010 și una la regimul rutier. De asemenea, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 2,76 mc cherestea, transportată fără documente legale.