Buletin de presă IPJ

Polițiștii cu atribuții pe linie rutieră mulțumesc celor care au înțeles importanța respectării regulilor de circulație.

În minivacanța de Crăciun, peste 700 de polițiști au fost la datorie pentru siguranța cetățenilor. Pe linie rutieră, au acționat pentru monitorizarea circulației pe drumurile publice zeci de polițiști cu atribuții pe această linie.

La această oră, pe drumurile din județ se circulă în condiții normale, însă polițiștii rutieri vă recomandă ca înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, să verificaţi starea acestuia, să stabiliţi cu exactitate traseul şi să vă asiguraţi că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră.

Totodată, vă recomandă să nu porniţi obosiţi la drum, să folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor!

Ca urmare a neregulilor constatate în trafic, în minivacanța de Crăciun, polițiștii au întocmit dosare penale, dintre care exemplificăm:

La data de 29 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier l-au depistat pe un tânăr de 24 de ani, din Susenii Bârgăului, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Prundu Bârgăului.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,51 mg/l alcool în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice care vor stabili cu exactitate alcoolemia.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

  •  

La data de 29 decembrie a.c., în Lechința, polițiștii Secției 3 Poliției Rurală Lechința l-au oprit în trafic, pentru control, pe un tânăr de 26 de ani care conducea un autovehicul neînmatriculat.

Fiind efectuate verificări, polițiștii au stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, rezultatul  testării cu aparatul etilotest a fost de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

  •  

La data de 28 decembrie a.c., în jurul orei 22.00, polițiștii Biroului Rutier l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism pe raza municipiului, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost oprit pe strada Libertății, iar rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0.56 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital pentru prelevarea de mostre de sânge în vedere stabilirii alcoolemiei, acesta refuzând recoltarea celei de-a doua probă.

Polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

  •  

La data de 28 decembrie a.c., în jurul orei 09.45, pe DN 17C, localitatea Dumitra, a avut loc un accident rutier, soldat doar cu avarii.  

La fața locului polițiștii l-au identificat pe un bărbat de 37 de ani, din Florești care, cel mai probabil pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, ajungând în șanț. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

  •  

La data de 27 decembrie a.c., pe DJ 173, în localitatea Jelna, a avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea a două persoane. Astfel, șoferul unui autoturism care circula pe direcția Bistrița-Orheiu Bistriței a pierdut controlul direcției și a ajuns în șanțul din partea dreapta a direcției de deplasare și s-a răsturnat.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că autoturismul a fost condus de un tânăr de 17 ani, care nu deține permis de conducere. Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpa, conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și conducere fără permis de conducere.

  •  

La data de 26 decembrie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat de 62 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism pe raza localității Dumitra, deși se afla sub influența alcoolului.

 Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate doua probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Căutări pentru găsirea unei tinere de 14 ani, plecată de acasă

La data de 25 decembrie a.c., în jurul orei 12.30, polițiștii au depistat o minoră de 14 ani, din Ilișua, care era căutată la nivel național, fiind dispărută de la domiciliu. Dispariția a fost sesizată în aceeași zi, în jurul orei 02.00, de către tatăl acesteia.

Tânăra a fost găsită în localitatea Suciu de Sus, județul Maramureș, la domiciliul unui verișor. Aceasta a declarat faptul că nu a fost victima niciunei infracțiuni și a fost încredințată tatălui. Totodată, polițiștii au revocat măsura căutării, dispusă la nivel național.

Condamnat la închisoare, încarcerat de polițiști în penitenciarul Bistrița

La data de 24 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Beclean, împotriva unui bărbat de 29 de ani, din Beclean.

Acesta a fost condamnat la pedeapsa de un an închisoare pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă și a fost încarcerat în Penitenciarul Bistriţa.