Buletin de presă IPJ

Acțiuni pentru siguranța cetățenilor, desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Acțiuni Speciale, în ajun de Revelion. Patru infracțiuni au fost constatate în flagrant, în municipiul Bistrița

În perioada 31 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020, pe raza județului, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și de la Acțiuni Speciale au desfășurat acțiuni pentru siguranţa cetăţenilor și preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, generate de nerespectarea prevederilor legale privind folosirea articolelor pirotehnice, de către persoane fizice şi juridice. Totodată, acțiunile polițiștilor au urmărit prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul evaziunii fiscale, fraudelor vamale și a comerțului ilicit.

În urma controalelor desfăşurate, au fost constatate în flagrant patru infracțiuni de efectuarea, fără drept, de orice operațiuni cu articole pirotehnice. De asemenea, tot cu ocazia verificărilor desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.  28/1999, privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și au dispus măsuri complementare constând în confiscarea sumei de 171 lei.

427 de kg de articole pirotehnice, ridicate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, ca urmare a controalelor efectuate în ajun de An Nou

La data de 31 decembrie 2019, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat o femeie în vârstă de 36 de ani, din Bistrița, care ar fi expus spre vânzare articole pirotehnice din categoriile F2, la punctul de lucru al unei societăți comerciale, în zona Decebal, care era autorizată să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice și au ridicat în vederea continuării cercetărilor 789 de bucăți articole pirotehnice (aproximativ 90 de kg), din categoria F2.

La data de 31 decembrie 2019, polițiștii l-au depistat pe raza municipiului Bistrița, pe un bărbat de 43 de ani, din localitate, angajat al unei societăți comerciale autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive, în timp ce comercializa articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 către publicul larg.

În acest caz au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 2.471 de bucăți articole pirotehnice (circa 150 de kg), din categoriile F2 și F3. Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

La aceeași dată, în Bistrița, administratorul unei societăți comerciale autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive, cu punct de lucru în municipiu, strada Calea Moldovei, a fost depistat de polițiști  în timp ce comercializa către populație articole pirotehnice din categoria F2. Astfel, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 151 de bucăți articole pirotehnice din categoria F2 (aproximativ 150 kg), iar polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările în cadrul unui dosar penal.

Tot cu ocazia controalelor, în Bistrița, Bulevardul Independenței, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat-o pe o femeie în vârstă de 44 de ani, din Târgu Mureș care, în calitate de angajată a unei societăți comerciale autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive, comercializa articole din categoria F2, deși nu avea acest drept.

Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 418 de bucăți articole pirotehnice categoria F2 (circa 37 kg) și s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Două dosare penale privind infracțiuni de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, întocmite de polițiștii din Sângeorz-Băi. 15 kg de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării

La data de 31 decembrie, polițiștii din Sângeorz-Băi au depistat o femeie în vârstă de 38 de ani, din oraș, în timp ce comercializa articole pirotehnice, deși nu avea acest drept.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și au ridicat în vederea continuării cercetărilor 288 de bucăți de articole pirotehnice.

La aceeași dată, a mai fost depistat un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Beclean, în timp ce comercializa fără drept, pe raza orașului Sângeorz-Băi articole pirotehnice din clasa F2. Și în acest caz, polițiștii au ridicat în vederea confiscării articole pirotehnice, respectiv 188 de bucăți (aproximativ 8 kg) și au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Cinci persoane dispărute, căutate la nivel național, au fost găsite de polițiștii Compartimentului urmăriri

La data de 31 decembrie 2019, ca urmare a căutărilor desfășurate, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri i-au depistat pe raza municipiului, pe trei minori cu vârste cuprinse între 12-15 ani, față de care a fost dispusă măsura căutării la nivel național.

Cei trei minori au plecat voluntar din Centrul pentru Protecţia Copilului Beclean din data de 19.12.2019. Au fost încredințați reprezentanților centrului, iar măsura căutării lor la nivel național a fost revocată.

La aceeași dată, 31 decembrie, în jurul orei 12.00, a fost sesizată dispariția din Centrul pentru Protecţia Copilului Bistrița a unui tânăr de 18 ani. Trei ore mai târziu, acesta a fost găsit de polițiști, pe raza municipiului Bistrița și încredințat reprezentanților Centrului.

În dimineața de 1 ianuarie a.c., polițiștii au depistat o minoră de 13 ani, căutată la nivel național, fiind dispărută din data de 7.12.2019, din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean. Minora a fost încredințată reprezentanților Centrului.

Acțiuni pentru siguranța traficului rutier, desfășurate de polițiști, la trecerea dintre ani

În vederea asigurăriiunui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic, în perioada 31decembrie-1 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu poliţiştii de la formaţiunile de profil din teritoriu au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Astfel, în perioada menționată, ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 33.000 de lei și au reținut 10 permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

De asemenea, în cadrul acțiunilor de monitorizare a traficului rutier desfășurate, la data de 1 ianuarie a.c., în jurul orei 01.10, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au constatat, în flagrant, o infracțiune de conducere cu alcoolemie. Astfel, a fost oprit pentru control un bărbat în vârstă de 35 de ani, din județul Olt, care conducea un autoturism pe drumul județean 151, pe raza localității Lechința.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul  fiind de 0.80 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.