Buletin de presă IPJ

Autoturism reclamat ca fiind sustras din Belgia, indisponibilizat de polițiștii din Bistrița-Năsăud

La data de 15 ianuarie a.c., în urma activităților specifice realizate, specialiștii din cadrul R.A.R. Bistrița-Năsăud au semnalat faptul că un autoturism figurează ca fiind sustras din Belgia.

Polițiștii au identificat și indisponibilizat autoturismul în cauză, reclamat ca fiind sustras din luna aprilie 2019. Acesta a fost găsit în posesia unui bărbat de 29 de ani, din localitatea Vama, județul Suceava.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire și continuă cercetările.

A încercat să sustragă bunuri, dar a fost identificat de polițiști

În urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal deschis pentru tentativă la infracțiunea de furt calificat, polițiștii din Beclean l-au identificat pe un tânăr de 24 de ani, din Năsăud, bănuit de comiterea faptei. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, la data de 12 ianuarie a.c.

În fapt, la data de 12 ianuarie 2020, un bărbat din Beclean a publicat pe o pagină de socializare faptul că, la data de 11.01.2020, o persoană necunoscută ar fi forțat ușa de acces în scara blocului în care locuiește și ar fi încercat să intre în locuința sa, cel mai probabil cu intenția de a sustrage bunuri. Bărbatul a reținut semnalmentele persoanei bănuite, fapt care a  ajutat polițiștii la identificarea acesteia.

În continuare, polițiștii din Beclean efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple, care vă pot feri de astfel de neplăceri:

 Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.

 Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.

 Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.

 Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

 Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.

 Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

Dacă totuși ajungeți victime ale acestui gen de infracţiuni, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale posibilului autor şi sesizaţi în cel mai scurt timp poliţia prin apelul unic de urgenţă 112!

Sancțiuni în valoare de 16.000 de lei, aplicate unor bistrițeni care au tăiat ilegal arbori de pe valea Stejii

La data de 15 ianuarie a.c., în baza sesizării Ocolului Silvic Bistriţa cu privire la tăierea ilegală a unor arbori dintr-o pădure care aparține primăriei Bistrița, polițiștii din cadrul Politiei Municipiului Bistrița, cu sprijinul celor de la Delicte au efectuat controale și verificări în Fondul Forestier Valea Stejii.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au identificat cinci bărbați cu vârste cuprinse între 25-61 de ani, toți din Viișoara, bănuiți că în perioada 8-9 ianuarie 2020, ar fi tăiat fără drept  28 de arbori.

Cei cinci au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii 171/2010, în total fiind aplicate10 sancţiuni,  în valoare de 16.000lei.

65 de kg de articole pirotehnice din categoriile F 2 și F 3, care pot fi deținute doar de către pirotehnicieni, descoperite și ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor

La data de 15 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase l-au depistat în flagrant pe un tânăr de 24 de ani, angajat al unei societăți comerciale cu punct de lucru Bistrița, în timp ce transporta un colet care conținea 65 de kg de articole pirotehnice. Bateriile de artificii și petardele respective sunt din categoriile F 2 și F 3 și pot fi deținute doar de pirotehnicieni.

Polițiștii specializați, din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au deschis un dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prevăzută de Legea 126/1995, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate.

ALCOOLUL DĂUNEAZĂ!

La data de 15 ianuarie a.c., un bărbat de 58 de ani, din Rebrișoara, care se deplasa cu bicicleta pe drumul comunal numărul 2,  pe raza comunei Rebrișoara, a căzut, rănindu-se. A fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Totodată, a testat de polițiști cu aparatul etilotest, valoarea indicată fiind de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii din Năsăud, de la Compartimentul Rutier, au întocmit dosar penal și continuă cercetările în cadrul unui dosar penal de vătămare corporală din culpă.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește cu aceeași pedeapsă ca și conducerea cu alcoolemie: ÎNCHISOARE DE LA 1 LA 5 ANI.

La data de 16 ianuarie a.c., în jurul orei 02.40, în cadrul activităților de monitorizarea a traficului rutier desfășurate, polițiștii l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 44 de ani, din Tăure care conducea un autoturism înmatriculat în județul Maramureș. Bărbatul a fost depistat pe  DN 17, între localitățile Beclean-Şintereag.

La solicitarea polițiștilor, bărbatul a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, motiv pentru care a fost condus la spital unde, de asemenea, a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 337 din Codul  Penal.

Bănuit de distrugere, identificat de polițiștii din Maieru

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii din Maieru au identificat un bărbat de 32 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.

Din cercetările efectuate, a reieșit faptul că, la data de 2 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi distrus un autoturism, parcat pe raza localității Maieru, în sensul că i-ar fi rupt toba de eșapament. Autoturismul aparține unui bărbat de 49 de ani, din localitate, care a sesizat polițiștii cu privire la comiterea faptei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii de la postul de poliție Maieru -Secția 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.