Buletin de presă IPJ

Atenție la produsele cumpărate online!

La data de 11 aprilie a.c., polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale l-au identificat pe un bărbat de 32 de ani, din Jibou, județul Sălaj, bănuit de comiterea unei înșelăciuni.

Ca urmare a cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 10 aprilie a.c., în urma unui anunț postat pe un site de vânzări online, a vândut unui bistrițean o drujbă cu acumulator. Conform anunțului postat, produsul era nou, însă în momentul deschiderii coletului, bistrițeanul a constatat faptul că produsul nu funcționează, fiind indus în eroare de către vânzător.

Cercetările continuă de către polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, în cadrul unui dosar penal de înșelăciune.

Pentru a vă bucura de bunurile cumpărate, polițiștii bistrițeni vă oferă câteva recomandări pentru protecţia dumneavoastră.

La cumpărăturile on-line:

Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.    

Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.    

Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!    

Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului.

Autoutilitară folosită la comiterea unor contravenții la regimul silvic, confiscată de polițiști

La data de 11 aprilie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 43 de ani, din Târlișua, în timp ce conducea o autoutilitară cu care transporta aproximativ 2 mc de material lemnos, fără documente legale.

Întrucât, în ultimele 6 luni bărbatul în cauză a mai fost sancționat pentru fapte similare, polițiștii au dispus confiscarea materialului lemnos și a autoutilitarei folosite, conform Legii 171/ 2010. De asemenea, acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Acțiuni preventive

La data de 11 aprilie a.c., polițiștii din Sângeorz-Băi și cei ai Secției 7 au organizat și desfășurat acțiuni, în sistem integrat, pe raza de competență. Activitățile au vizat menținerea unui climatul de siguranță publică, rutieră și pe linia respectării prevederilor legale privind circulația materialului lemnos.

Cu această ocazie, au verificate peste 70 de autoturisme și persoane, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale,în valoare de 2175 lei.

***

De asemenea, în cadrul acțiunii, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, pe raza localității Leșu, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani, din Lunca Leșului.

Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că plăcuțele cu numărul de înmatriculare au fost atribuite altui autoturism. De asemenea, fiind efectuate verificări în bazele de date, a rezultat că, conducătorul auto nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”,”Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare” și ”Conducerea unui vehicul fără permis  de conducere”.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Compartimentul Relații Publice