Buletin de presă IPJ

Polițiștii Secției 6 au recuperat prejudiciul unui furt, respectiv suma de 6000 de lei, economiile unei femei din Suplai

În data de 15 aprilie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați prin SNUAU 112, cu privire la săvârșirea unui furt. Persoana păgubită, o femeie din Suplai, se afla pe raza comunei Nimigea de Jos.

Ca urmare a investigațiilor desfășurate cu operativitate, la scurt timp, polițiștii i-au identificat pe un tânăr de 18 ani din Salva și pe un altul de 16 ani, din Mititei, bănuiți de comiterea faptei. Cei doi, în timp ce se aflau pe raza comunei Nimigea de Jos, sub pretextul că o ajută cu bagajele, i-ar fi sustras femeii suma de 6000 de lei, bani pe care aceasta îi avea într-un bagaj.

Tinerii și-au recunoscut fapta și au restituit păgubitei banii.

Acțiuni preventive, premergătoare sărbătorilor pascale, desfășurate de polițiști

La data de 16 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Beclean și Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au organizat și desfășurat acțiuni în domeniul verificării sistemelor de securitate.

Astfel, au fost efectuate controale de specialitate la societăți comerciale de pe raza orașului Beclean și secției 5, iar ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.600 lei.

Acţiuni similare vor fi desfășurate și în perioada următoare.

Acțiuni comune, ale mai multor instituții din județ, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite din domeniul agregatelor minerale

La data de 16 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Criminalistic, specialiști din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud, specialiști din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Compartimentul de Inspecție Teritorială Bistrița, specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au acționat în comun, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite din domeniul agregatelor minerale pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Cu această ocazie au fost efectuate controale de specialitate la mai mulți operatori economici, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost întocmite 3 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de executare de activități miniere fără permis sau licență.

Astfel, pe raza comunei Nimigea, între localitățile Florești și Mogoșeni, în zona adiacentă a drumului județean 172, pe malul stâng al râului Someșul Mare, au fost depistate două utilaje care exploatau nisip și pietriș (activități miniere), fără a deține permis sau licență. Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că utilajele aparțin unei societăți comerciale din Rodna.

De asemenea, în vecinătatea pârâului Bratoșa, au fost depistate alte două utilaje, care aparțin unei societăți din Suceava, în timp ce exploatau nisip și pietriș fără a deține permis sau licență, precum și mai multe camioane care transportau balast pentru respectiva societate.

Totodată, în luna aprilie 2019, ca urmarea a verificărilor efectuate pe raza comunei Nimigea, polițiștii au constatat faptul că, în zona adiacentă a drumului județean 172, reprezentanții unei societăți comerciale din Cluj au efectuat lucrări de exploatare a nisipului și pietrișului, fără a deține permis sau licență.

DESPRE DECIZII PROASTE ȘI REGRETE SAU DESPRE CUM SĂ NU AJUNGI LA PENITENCIAR

Elevii unei clase de-a IX de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, împreună cu polițiști și diriginta lor, au avut ocazia să discute cu doi deținuți condamnați pentru trafic de droguri și care se află în Penitenciarul Bistrița.

Nenumăratele întrebări pe care le poate avea un licean care se confruntă zilnic cu tentații de multe feluri i-au provocat pe polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității să caute, să găsească, să ofere variante pe care ei să le aleagă în cunoștință de cauză.

Așa a debutat proiectul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud ”Dincolo de aparențe”- experiențe de tip ”carte vie”, în parteneriat cu Penitenciarul Bistrița, Serviciul de Probațiune, Asociațiile ONISIM și AFI Pro Familia și POV21. Acest proiect presupune întâlniri periodice cu persoane care au un trecut infracțional și care sunt reabilitate sau în curs de reabilitare, dar și cu victime ale violenței domestice.

“Când eram ca voi, mie nu mi-a spus nimeni…”- sunt spusele unui deținut care se află în penitenciar din anul 2010 și care a primit o pedeapsă de 14 ani pentru trafic de droguri.

Este unul dintre cei care, săptămână trecută, a acceptat să discute cu elevii. Este aproape de finalul perioadei de detenție și are o multitudine de regrete… Nu știe ce va face cu viața lui, însă știe sigur că nu mai vrea să ajungă în penitenciar. Din cauza consumului de droguri a fost de mai multe ori la un pas de moarte, însă spune el, chiar privarea de libertate l-a făcut să lupte pentru viața lui, să și-o dorească și să nu mai riște să o piardă. Și-a împărtășit experiența pentru ca alții ca el să nu ajungă la pușcărie.

În perioada următoare, în cadrul proiectului ”Dincolo de aparențe”, polițiștii de la prevenire vor continua să organizeze astfel de întâlniri.