Buletin de presă IPJ

Acțiuni de amploare desfășurate de polițiștii din Bistrița-Năsăud, în contextul prevenirii răspândirii COVID-19

Ieri, 8 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au desfășurat acțiuni de amploare, pe raza orașelor Sângeorz-Băi și Beclean, dar și secțiilor arondate pentru a se asigura de faptul că sunt respectate toate măsurile dispuse prin ordonanțele militare și care au ca scop prevenirea răspândirii CoVid-19.

Astfel, în orașul Beclean, mai multe patrule de poliţişti din cadrul Serviciului Ordine Publică, Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Poliției oraşului Beclean și Secției 4 Poliție Rurală Beclean au verificat și legitimat aproape 600 de persoane, iar ca urmare a neregulilor privind restricțiile de circulație constatate, polițiștii au aplicat 51 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 117.000 lei.

De asemenea, pe raza orașului Sângeorz-Băi și Secției 7, polițiștii au organizat filtre și controale în trafic, ocazie cu care au fost oprite și verificate 120 de autoturisme și peste 172 de persoane. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate un număr de 74 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 82 735 lei.

Acțiuni pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, desfășurate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice, în perioada premergătoare Floriilor ortodoxe și Paștelui catolic

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au aplicat 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, unor operatori economici care nu au respectat prevederile Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Cu ocazia controalelor efectuate, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 10 recipiente de 500 ml fiecare, cu inscripția ”alcool sanitar”, pentru care operatorul economic în cauză nu a putut prezenta documente justificative de proveniență.

Totodată, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în domeniul schimbului ilegal de valută, iar în urma activităţilor desfăşurate au depistat, în flagrant, o operațiune ilicită de schimb valutar. Astfel, a fost aplicată o sancțiune contravenţională în valoare de 5.000 lei și a fost confiscată suma de 120 de euro, sumă care făcea obiectul schimbului ilegal de valută, monitorizat de către polițiști.

CUMPĂRĂTURILE  DE PAȘTE- ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

  • Pot să merg să mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație ?

Da, poți merge să-ți cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 ( asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, îți recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia și să te asiguri că agentul economic de la care iți cumperi mâncarea este autorizat și respectă toate condițiile igienico – sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu (vezi comunicatele ANSVSA) și nu uita să ceri documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură.  

  • Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an , carne de miel să vină să mi-l aducă acasă?

Da, poate veni, dar reamintește-i să dețină, asupra sa,  documentele necesare conform ordonanțelor militare și să-ți aducă documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură.  

  • Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?

Nu.  Acest lucru nu va mai fi posibil. Așa că asigură-te că îți procuri produse numai din locurile autorizate.

  • Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să ai asupra ta tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificative, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave. Dar nu uita că aici nu sunt incluse vizitele în ziua de Paște.

Riscă să ajungă în arest, după ce a încălcat măsura arestului la domiciliu

La data de 8 aprilie a.c., pe raza municipiului Bistrița, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat-o pe o tânără în vârstă de 20 de ani, din Viișoara, care nu-și putea justifica prezența în afara locuinței cu atât mai mult cu cât față de aceasta era

dispusă măsura arestului la domiciliu.

Polițiștii au sesizat instanța în vederea înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv și totodată, au sancționat-o contravențional pentru încălcarea restricțiilor prevăzute de ordonanțele militare.