Buletin de presă IPJ

Surprins în flagrant, în timp ce încerca să pătrundă într-un magazin pentru a sustrage bunuri

La data de 12 aprilie a.c., în jurul orei 04.30, un echipaj din cadrul Biroului de Ordine Publică care se afla în serviciul de patrulare pe raza municipiului, a surprins în flagrant un bărbat care încerca să pătrundă, printr-un geam de aerisire, în incinta unui magazin, pentru a sustrage bunuri.

A fost condus la sediul Poliției, unde a fost identificat ca fiind un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Bistrița. În cauză s-a întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru tentativă la furt calificat. Bărbatul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea restricțiilor prevăzute de Ordonanțele Militare.

Scandal soldat cu dosar penal și sancțiuni contravenționale

La data de 11 aprilie a.c., o femeie din Lunca Ilvei a sesizat faptul că în locuința ei a izbucnit un scandal.

La fața locului, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au stabilit faptul că fiul femeii, un bărbat în vârstă de 42 de ani, se afla acasă împreună cu un alt bărbat în vârstă de 39 de ani, din aceeași localitate, cu care a desfășurat munci agricole.

Ulterior, în jurul orei 20.53, alți doi bărbați de 37, respectiv 23 de ani, din aceeași localitate au pătruns în imobilul respectiv, izbucnind astfel un scandal. Tânărul de 23 de ani l-ar fi lovit pe cel de 39 de ani care, pentru a se apăra, l-ar fi înțepat cu un cuțit în zona umărului. La fața locului au fost solicitate echipajele medicale care i-au acordat tânărului de 23 de ani îngrijiri medicale.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru lovire sau alte violențe și violare de domiciliu. Cei doi bărbați, de 23 și 37 de ani, au fost sancționați conform Ordonanțelor Militare pentru nerespectarea restricțiilor privind circulația persoanelor în afara locuinței.

Nerespectarea regulilor de circulație și a restricțiilor privind circulația persoanelor în afara locuinței, sancționată de polițiști

La data de 12 aprilie a.c., pe strada Tărpiului din Bistrița, polițiștii l-au depistat în trafic pe un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Bistrița, care conducea o motocicletă de teren neînmatriculată, fără a deține permis de conducere corespunzător. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În urma celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Totodată, s-a stabilit faptul că acesta nu a respectat obligațiile prevăzute în Ordonanțele Militare și a fost sancționat contravențional cu suma de 2000 lei.

***

La data de 13 aprilie a.c., în jurul orei 01.45, pe strada Poligonului din Bistrița, polițiștii l-au depistat în trafic pe un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Viișoara, în timp ce conducea un autoturism.

Acesta a fost testat la fața locului cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.71 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost prelevate probe de sânge care vor stabili cu exactitate alcoolemia.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii conducere sub influența băuturilor alcoolice.

ATENȚIE, BICICLIȘTI!

La data de 12 aprilie a.c., un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Chiochiș, care se deplasa cu bicicleta pe o stradă din Bistrița, a căzut, accidentându-se. A fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Polițiștii ajunși la fața locului l-au testat cu aparatul etilotest, iar valoarea indicată a fost de 0.54 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 870 lei.

Totodată, s-a stabilit faptul că bărbatul nu a respectat obligațiile prevăzute în Ordonanțele Militare, fiind astfel sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2000 lei.

Polițiștii rutieri vă reamintesc faptul că, în calitate de biciclist nu ai voie să:

  • Să circuli sub influența băuturilor alcoolice;
  • Să traversezi drumul public pe trecere de pieton pe bicicletă;
  •  Să te ții de un vehicul aflat în mers;
  • Să circuli fără a purta îmbrăcăminte cu elemente flourescent reflectorizante;
  •  Să circuli fără a avea cască de protecție;
  • Copiilor le este  interzis să circule pe drumurile publice cu bicicleta  dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani!

RISCAȚI AMENDĂ DE LA 870 lei – 1160 lei (6-8 pct. amendă)!!!

Conform art. 161 din HG 1391/2006, se interzice conducătorilor de biciclete:

 a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul „Accesul interzis bicicletelor”;

b) să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;   

c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;   

d) să circule fără a tine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;   

e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competiţii sportive organizate;   

f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;   

g) să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;    

h) să transporte o altă persoană, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1^1) şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;   

i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;   

j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;   

k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;   

 l) să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15;   

m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;    n) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;    

o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;   

p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;  

 r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;   

s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul. 

(!) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.

(!) De asemenea, vă rugăm să respectați restricțiile de circulație și să aveți asupra dumneavoastră documentele necesare, prevăzute de Ordonanțele Militare.