Buletin de presă IPJ

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIUNILOR DE BRACONAJ

La data de 21 aprilie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale au acționat pentru combaterea infracțiunilor de braconaj, pe raza județului.

Astfel, au fost verificați mai mulți deținători de arme letale și vânători, doi dintre aceștia, depistați că au încălcat restricțiile de circulație impuse prin Ordonanțele Militare, au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 4000 de lei.

Totodată, polițiștii au depistat și oprit pentru verificări un autoturism care circula pe raza fondului cinegetic Bichigiu. A fost identificat conducătorul auto ca fiind un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Coșbuc, iar în urma controlului efectuat, în interiorul autoturismului polițiștii au descoperit o arbaletă care avea montat un sistem optic, precum și săgețile aferente. De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul deținea la domiciliu încă o arbaletă. Cele două arbalete și săgețile au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

A fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj, în modalitatea accesului în fondurile cinegetice sau vânătoarea cu arbalete, arme la care percuţia cartuşului se realizează pe ramă ori cu alte arme decât cele autorizate sau omologate, după caz, pentru vânătoare în România.

De asemenea, tot cu ocazia acțiunilor de ieri, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat controale cu privire la respectarea condițiilor de păstrare a armelor și muniției la domiciliul unui bărbat de 63 de ani, din Lunca Leșului.

Bărbatul este autorizat să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții din categoria celor letale de vânătoare. Cu ocazia verificărilor, polițiștii au găsit în cutia metalică pentru păstrarea muniției un număr de 9 cartușe confecționate artizanal, existând suspiciuni că bărbatul ar fi deținut fără drept pulbere pe care ar fi folosit-o la confecționarea de cartușe de vânătoare.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Acțiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, desfășurate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice.

La data de 21 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, în contextul măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu virusul SARS CoV-2.

Astfel, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au efectuat controale și verificări de specialitate la 28 de operatori economici, persoane fizice și juridice, pe raza municipiului Bistrița și a comunelor Șieu, Șieuț, Monor, Nimigea Șintereag, Cetate, Budacu de Jos și Dumitrița.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 13 sancțiuni contravenționale în  valoare totală de 20.000 lei. Dintre acestea, 7au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, iar celelalte pentru nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare.

O minoră plecată de acasă a fost găsită de polițiști la scurt timp de la sesizarea dispariției

Ieri, 21 aprilie a.c., în urma activităților de căutare desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat o minoră din Bistrița, la scurt timp de la sesizare.

Dispariția tinerei a fost semnalată de către mama fetei, îngrijorată că fiica ei în vârstă de 15 ani a plecat de acasă și nu mai poate lua legătura telefonic cu aceasta.

La scurt timp, a fost depistată de polițiști pe raza municipiului Bistrița și încredințată familiei. Totodată, polițiștii au revocat măsura căutării la nivel național dispusă.

Polițiștii din Năsăud au întocmit dosar penal și efectuează cercetări  pentru conducere fără permis. Totodată, tânărul bănuit de comiterea faptei a fost sancționat pentru nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare

La data de 22 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, polițiștii l-au depistat și oprit în trafic, pe un tânăr de 18 ani, din Parva, care conducea un autoturism pe bulevardul Grănicerilor din orașul Năsăud.

În urma verificărilor efectuate, au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și, totodată, a consumat alcool înainte de a se urca la volan. Valoarea indicată în urma testării cu aparatul etilotest a fost de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tânărul a fost sancționat conform Ordonanțelor Militare, cu amendă în valoare de 2000 lei.

Cercetări efectuate de polițiștii din Năsăud în cadrul unui dosar pentru lovire sau alte violențe

În seara de 21 aprilie a.c., un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Dumitra a sesizat faptul că a fost agresat fizic de cumnații lui.

La fața locului, polițiștii au stabilit faptul că doi bărbați, de 40 și 47 de ani, din Dumitra, din cauza unor neînțelegeri și a consumului de alcool l-ar fi agresat fizic pe bărbatul de 45 de ani, în timp ce se aflau la domiciliul acestuia din urmă.

Cei doi agresori au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 2000 lei fiecare, întrucât au încălcat restricțiile de circulație impuse.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe.