Buletin de presă IPJ

Acțiuni pentru prevenirea faptelor ilicite, desfășurate pe raza județului

La data de 7 mai a.c., polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea faptelor ilicite, din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, dar și pentru verificarea modului de respectare a măsurilor adoptate prin Ordonanțele Militare.

Polițiștii au efectuat controale și verificări de specialitate la 25 de operatori economici, persoane fizice și juridice, din localitățile Rodna, Șanț, Valea Mare, Lunca Ilvei, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, precum și municipiul Bistrița.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 27.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Mandat de executare a pedepsei închisorii pus în aplicare de polițiștii de la Urmăriri

La data de 7 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis în aceeași zi, de către Tribunalul Bistrița-Năsăud, împotriva unui bărbat în vârstă de 44 de ani, din Orosfaia.

Acesta a fost condamnat la 6 ani pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor și a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița.

ATENȚIE PIETONI!

La data de 7 mai a.c., pe drumul județean 172E, la intrarea în localitatea Lechința, un tânăr de 27 de ani, din Vermeș, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Herina spre Vermeș, a acroşat și accidentat o femeie în vârstă de 74 ani, din localitate care, în calitate de pieton, s-ar fi angajat în traversarea drumului public prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii Serviciului Rutier continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Polițiștii de la Rutieră recomandă pietonilor:

– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;

-să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens)

-să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat

-să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia

-pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili

-să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

NU CONDUCEȚI DACĂ AȚI CONSUMAT ALCOOL!

La data de 7 mai a.c., ora 22.30, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Satu Nou, a fost implicat într-un accident rutier produs pe drumul județean 172G, în localitatea Petriș.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că acesta conducea un autoturism pe direcția Satu Nou – Jelna, iar la un moment dat a pierdut controlul direcției de deplasare, a ieșit în afara părții carosabile, unde s-a răsturnat.

În urma accidentului acesta a fost rănit și transportat la spital. A fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost prelevate și probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Serviciului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările.

Ordine de protecție emise și cercetări în cadrul unor dosare penale de violență în familie

În seara de 7 mai, în jurul orei 22.30, o femeie în vârstă de 38 de ani, din Bistrița, a sesizat faptul că fiul ei, un tânăr de 20 de ani, din municipiu, s-a apropiat de locuința acesteia, deși îi era interzis, întrucât Judecătoria Bistrița a emis un ordin de protecție împotriva sa.

Tânărul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea Ordonanțelor Militare. De asemenea, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecţie.

***

În noaptea de 8 mai, o tânără în vârstă de 22 de ani, din Domnești, a sesizat Poliția despre faptul că, în timp ce se afla la locuința sa din municipiul Bistrița, a fost agresată de soțul său, un bărbat în vârstăde 35 ani.

Ca urmare a celor constatate la fața locului, polițiștii au întocmit dosar penal pentru violență în familie și au emis un ordin de protecție provizoriu.

Agresiune sesizată ieri, în comuna Ilva Mare.

La data de 7 mai a.c., în locul numit  ”Dealul Cârjei” din comuna Ilva Mare, a avut loc o agresiune, în urma căreia un bărbat în vârstă de 61 de ani, din Măgura Ilvei, a fost rănit și transportat la spital.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că bărbatul de 61 de ani se afla cu oile la pășunat pe un teren proprietate personală, iar în urma unor discuții contradictorii pe care le-a avut cu un bărbat de 39 de ani, din Ivăneasa, a fost lovit de acesta.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.