Campania ”SOS – Copiii romi”

Campania „S.O.S – Copiii Romi” se apropie de final: 140  de elevi romi vor merge la licee sau școli profesionale

Pe data de 26 mai 2020, la sediul Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud, a fost lansată campania educațională ”SOS – COPIII ROMI” , în cadrul căreia au fost eliberate recomadări elevilor  din municipiul Bistrita și din cartierele aparținătoare: Viișoara, Sărata și Slătinița pentru admiterea în licee și scoli profesionale pentru anul școlar 2020 – 2021. Pe urmă, Campania „S.O.S – Copiii Romi”, realizată în  parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a continuat în toate comunitățile mari de romi și în școlile din județ, acolo unde, președintele Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuș și încă 5 persoane s-au deplasat între 26 mai și 16 iunie, eliberând recomandări elevilor de etnie romă în 18 mari comunități. Aici, Emil Neia Lăcătuș și echipa sa s-au întâlnit și au purtat discuții cu toți cei 18 primari de comune și orașe, cu directorii de școli, diriginți, cât mai ales cu părinți și elevi, foarte mulți dintre aceștia fiind consiliați cu privire la ce școală ar trebui să urmeze fiecare dintre elevii care au primit recomandare.

Precizăm faptul că: În  perioada 26 MAI-16 IUNIE 2020, Partida Romilor Pro-Europa  Bistrița-Năsăud, a eliberat 61 de recomandări eleviilor romi care termina clasa a VIII-a, fiind alocate 140 de locuri la licee (două locuri la fiecare clasă)  și 70 de locuri la școli profesionale. În acest an, repartizarea elevilor romi se va face în variantă electronică pe data de 5 iulie la licee , iar la școlile profesionale repartitia se va face in sedinta publica. La ora actuală, în județul Bistrița-Năsăud, există 140 de elevi romi, 72 de fete și 68 de băieți, datele fiind  furnizate de către  Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, prin inspectorul pe minorități, profesorul Deneș Balasz.

Trebuie știut faptul că,  cele 61 de recomandări au fost eliberate doar acelor elevi romi care au optat să se înscrie la liceu sau la școli profesionale din municipiul Bistrița. Rezultat al discuțiilor cu părinții, numai puțini de 35 de elevi au optat spre școli profesionale pentru a-și face o meserie: băieții spre mecanică auto, conducători auto, electricieni, iar fetele au ales meserii din servicilile publice și comerț. De asemenea, au fost elevi romi care au optat pentru Liceul ”Tudor Jarda” , dar și pentru Liceul cu Program Sportiv, dar, majoritatea dintre ei s-au înscris la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu”, respectiv ”Andrei Mureșanu”. Din păcate, mai mulți elevi nu au ai  vrut să își asume apartenența la etnia romă, spunând că mai există încă discriminare și au ales să se înscrie la licee fără a beneficia de locurile speciale.

În ceaa ce privește diferența de elevi romi de la 61 la 140, aceștia sunt cei care au ales să primească recomandarea dar s-au înscris la licee și școli profesionale din județul Cluj, exemplul cel mai elocvent fiind cel al copiilor din comuna Petru Rareș, care au ales municipiul Dej, dată fiind distanța scurtă pe care trebuie să facă naveta, 12 km. De asemenea, toți elevii romi din Năsăud, Rodna, Teaca și Lechința au optat să își continue studiile la liceele și școlile profesionale din aceste localități.

Pentru toți elevii romi care au terminat 12 clase și vor trece Bacalaureatul, există și în acest an, locuri alocate atât la Universitatea Babeș-Bolyai, Acadamia de Poliție dar și la școlile de subofițeri.  Cei care doresc să ajungă în învățământul superior  , sunt bineveniți pentru a primi recomandare din partea Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud.

Multi  dintre părinții consiliați în cele 18 comunități mari de romi în care a ajuns președintele Emil Neia Lăcătul și echipa sa, s-au înscris în rândurile Partidei Romilor Pro-Europa, Partida fiind singura formațiune reprezentativă, care îi susține și îi reprezintă.

”Educatia este calea spre succes !”, a conchis președintele Partidei Romilor PE, Emil Neia Lăcătuș.