”Vrem respect”, la Lechința

Campania civica ”VREM RESPECT” continuă în județul Bistrița-Năsăud. Romii din Lechința și-au ales o nouă conducere și încep pregătirile  pentru algerile locale

Campania ”Vrem Respect” continuă cu success  în județul Bistrița-Năsăud concomitent cu un amplu și serios proces de reorganizare a sucursalei județene. Procesul este supervizat de prim-vicepreședintele Partidei Romilor, Cătălin Manea. După cum v-am informat, campania civica ”Vrem Respect”, inițiată de președintele Nicolae Păun, a început  în comuna Petru Rareș și a continuat în comuna Teaca și satele aparținătoare  unde există foarte mulți romi înregistrați. De aici, caravana a ajuns în orașul Năsăud, aici având loc cea mai mare adunare general a Partidei Romilor din această zonă. Campania a continuat în zilele  de 4,5 și 6 octombrie în comuna Cetate și satele aparținătoare acestei UAT. Caravana însă nu s-a oprit, astfel că, în zilele 11, 12 și 13 octombrie a ajuns la Dumitrița.

Comuna : Lechința: 18,19, 20 octombrie

După orașul Năsăud și  comunele  Cetate și Dumitrița, zilele trecute a venit rândul unei alte localități din județul Bistrița-Năsăud unde există o comunitate importantă de romi – comuna Lechința, satele Vermeș și Sângeorzu Nou. În prima zi a campaniei ”Vrem respect”, vineri, 18 octombrie, copiii romi au participat, alături de părinții lor, la un spectacol interactiv în Căminul Cultural al comunei Lechinta, unde au fost prezentate cele mai frumoase desene ale copiilor romi, atmosfera de distracție și bună dispoziție fiind întreținută de clovnul Arlechino. La spectacol a fost prezent și educatoarele copiilor de la școală și grădiniță,  consilieri locali, mediatorul sanitar, membrii și lideri ai sucursalei PRPE ai comunei Lechința. După spectacolul interactiv  susținut de clovn-ul Arlechino, copiii  prezenti au recitat poezii și-au prezentat desenele și au cântat, după care au primit cadouri cu dulciuri, sucuri  și baloane.

A doua zi, sâmbătă, 19 octombrie, echipa de campanie condusă de președintele  Emil Neia Lăcătuș, a stat de vorbă cu romii, în urma dialogului cu aceștia, fiind  completată fișa localității și identificate principalele nevoi ale romilor  din această comunitate.  Au mai existat discuții pe tema educației, a prevenirii abandonului școlar  și a fost făcută o informare asupra locurilor care revin romilor la licee și școli profesionale. De asemenea, dialogul a vizat și domeniul sănătății, medicii de familie, vaccinarea copiilor, plening-uri familiare, cultură și la dezvoltare comunitară. Mai mult, romii prezenți în număr mare au vrut să știe despre cum se procură documentele necesare pentru acte de identitate,  intabulări etc.

Duminică, 20 octombrie, în ziua a treia a campaniei ”Vrem Respect”, în căminul cultural din Lechința a avut loc Adunarea Generală a membrilor Partidei Romilor Pro-Europa din această comună, fiind vizată reorganizarea acestei sucursale. La această acțiune politică au fost prezenți foarte mulți romi, o mare parte din ei, exprimându-și dorința de-a activa în rândurile Partida Romilor Pro-Europa.

”Am o foarte mare mulțumire legată de continuitatea echipei de lideri din Lechința. Astfel, fostul președinte al sucursalei, Emil Lăcătuș, activist cu state vechi în Partida Romilor Pro-Europa, având legitimație de 28 de ani, a rămas în echipă după ce romii din Lechința au optat pentru un președinte mai tânăr, în persoana consilierului local Petrea Lăcătuș. Emil Lăcătuș va ocupa funcția de vicepreședinte al sucursalei comunale Lechinta si secretar al sucursalei judetene Bistrita-Nasaud. De asemenea, sunt convins că, la alegerile locale din vara anului viitor, vom avea rezultate bune, știind că avem aici un Consiliu Director format din 15 cei mai buni romi din cele 3 localitati (com. Lechinta, Vermes si Sangeorzu-Nou). Nu în ultimul rând vreau să o felicit pe Elena Lăcătuș pentru alegerea ei în funcția de secretar, o veche activistă, mediator sanitar și cunoscătoare a problemelor specifice cu care se confruntă romii noștrii”, a spus președintele Emil Neia Lăcătuș.

Campania civica a Partidei Romilor Pro-Europa  ”Vrem Respect” continuă la sfârșitul acestei săptămâni în comuna Josenii Bârgăului.

Important de știut:  Obiectivul Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud  este pregătirea și identificarea liderilor care vor candida pentru alegerile locale din 2020. Partida Romilor Pro-Europa va depune listelele pentru alegerile locale în cel puțin 20 de comune cu comunitati mari de romi.

Uniți putem reuși să avem reprezentare în toate consiliile comunale, consiliul municipal și consiliul judetean.